Μητσοτάκης: Δεν θ' ανεχθώ να γίνει η Ελλάδα πάρκινγκ μεταναστών

Με στόχο την διεθνοποίηση του μεταναστευτικού προβλήματος προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη από την Ε.Ε. ο πρωθυπουργός ξεκινάει μπαράζ συνεντεύξεων αλλά και δημόσιων παρεμβάσεων στο εξωτερικό. Η αρχή έγινε με την γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» ενώ είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες η τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ. 

«Δεν μπορεί μία χώρα της ΕΕ να διεκδικεί τα πλεονεκτήματα της ζώνης του Σένγκεν και να αρνείται ταυτόχρονα να μοιραστεί τα βάρη, όπως κάνουν ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες άφιξης, όπως η Ελλάδα, ως βολικούς χώρους «στάθμευσης» για πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι αυτό ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Δεν θα το δεχθώ άλλο» τονίζει χαρακτηριστικά στην Γερμανική εφημερίδα ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παραχωρήσει και άλλες συνεντεύξεις σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ενώ παράλληλα θα έχει επαφές με άλλους ευρωπαίους ηγέτες. Το μεταναστευτικό θα αποτελέσει μία από τις βασικές παραμέτρους της τοποθέτησης του πρωθυπουργού κατά την παρέμβαση του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 4 Δεκεμβρίου. Στο Μαξίμου εκτιμούν πως οι παραπάνω κινήσεις θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης, έτσι ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες να σηκώσουν το βάρος του μεταναστευτικού, προκειμένου να υπάρξει λύση σε πρόβλημα που συνεχώς διογκώνεται. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ταχθεί υπέρ της πρωτοβουλίας του Γερμανού Υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, για την μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου του Κανονισμού του Δουβλίνου με τις χώρες, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Τουρκία, να αναλαμβάνουν καθοριστικό ρόλο στην διαδικασία χορήγησης ασύλου. «Όποιος δεν λαμβάνει άσυλο, πρέπει να επιστρέφει είτε στην Τουρκία είτε στη χώρα προέλευσής του. Γι’ αυτό θα δημιουργήσουμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Εκτός αυτών, θα ενισχύσουμε την ακτοφυλακή μας, για να μπορεί να επιτηρεί καλύτερα τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» είπε ο πρωθυπουργός. 

Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για το μεταναστευτικό 

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μαζί με τον συντονιστή για την μεταναστευτική πολιτική Αλκιβιάδη Στεφανή θα ανακοινώσουν σειρά μέτρων με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και να μπει ένα «φρένο» στις ροές που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες καθώς μέχρι στιγμής η κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, θα δημιουργηθούν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί και η ασφάλεια των συνόρων προκειμένου να αποτρέψουν τους διακινητές. 

Τα προαναχωρησιακά κέντρα και οι προσλήψεις 

Δύο φάσεις θα έχουν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Αρχικά θα δημιουργηθούν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Λήμνο με την χωρητικότητα των δομών να μην ξεπερνά τις 10 χιλιάδες άτομα, ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε νησιού. Επίσης θα ενισχυθούν τα μέσα παρακολούθησης του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού. 

Παράλληλα όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα προσληφθούν 400 συνοριοφύλακες, 500 νέοι υπάλληλοι θα ενταχθούν στις υπηρεσίες ασύλου, ενώ ακόμη 800 άτομα θα προσληφθούν για την φύλαξη των συνόρων και των προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά. 

Στην δεύτερη φάση κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα πιθανότατα θα δημιουργηθούν σε Κω, Λέρο αλλά και την Κρήτη, όπως και σε βιομηχανικές περιοχές της ενδοχώρας, ωστόσο μέχρι στιγμή τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Οι συγκεκριμένες δομές θα έχουν χαμηλότερη δυναμικότητα καθώς δεν θα μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερους από 2000 μετανάστες. 

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη και στο εσωτερικό 

Στην πολύωρη σύσκεψη που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους περιφερειάρχες, για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ζήτησε σε έντονο ύφος να υπάρξει αλληλεγγύη έτσι ώστε να είναι αναλογικότερο το βάρος που σηκώνει η κάθε περιοχή. Ο πρωθυπουργός κατά την εισήγηση του υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν μεγεθύνει, αλλά ούτε υποτιμά το συγκεκριμένο πρόβλημα, ενώ ζήτησε από τους περιφερειάρχες να δείξουν αλληλεγγύη προς τα νησιά. «Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ