Ξεκαθαρίζει το τοπίο. Κλειδώνουν οι 151 για τις Πρέσπες μετά την απόφαση του Ποταμιού

Ξεκαθαρίζει το τοπίο. Κλειδώνουν οι 151 για τις Πρέσπες μετά την απόφαση του Ποταμιού

Η ψήφος κατά συνείδηση που αποφάσισε το Ποτάμι «κλειδώνει» τις 151 ψήφους για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την ώρα που μαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ για τα όσα αναφέρονται στην ρηματική διακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα. Η Φώφη Γεννηματά μπορεί να μην έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας ενόψει της ψηφοφορίας, αλλά προειδοποίησε πως θα υπάρξουν συνέπειες σε όσους στηρίξουν τη συμφωνία. Από την άλλη πλευρά ο Πάνος Καμμένος τσακώνεται με τα στελέχη του για το αν εκείνος τα διέγραψε ή από μόνα τους αποχώρησαν. Όλοι πάντως έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα, η συμμετοχή του οποίου αναμένεται να πυροδοτήσει νέα πολιτική αντιπαράθεση. 

Πώς θα ψηφίσει το Ποτάμι στη συμφωνία των Πρεσπών

Μπορεί να κυρωθεί η συμφωνία με περισσότερους από 151 

Στην περίπτωση που στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών οι βουλευτές που έδωσαν την Τετάρτη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εκτός του Κώστα Ζουράρι, τότε το Μακεδονικό θα περνούσε με 150 ψήφους. Μετά την στήριξη του Σταύρου Θεοδωράκη και του Γιώργου Μαυρωτά ο αριθμός ανεβαίνει στους 152. Αν σε αυτούς προστεθούν οι Σπύρος Λυκούδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Δημήτρης Κρεμαστινός που είναι θετικά διακείμενοι απέναντι στην συμφωνία αλλά ακόμη δεν έχουν ανοίξει επισήμως τα χαρτιά τους τότε η πλειοψηφία θα αυξηθεί  σημαντικά. Από την άλλη όμως δεν είναι βέβαιο πως θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας ο Βασίλης Κόκκαλης και η Κατερίνα Παπακώστα.

Η συμφωνία στο επίκεντρο της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ 

Στις 10:30 το πρωί θα συνεδριάσει στην Κουμουνδούρου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών να είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να στείλει ένα ακόμη μήνυμα στήριξης για την επίλυση που προωθεί η κυβέρνηση για το Μακεδονικό, ενώ παράλληλα θα σχεδιαστεί η στρατηγική που ακολουθήσει το κόμμα στην συζήτηση για το επίμαχο ζήτημα. Η απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη να «ανάψει» το πράσινο φως στη συμφωνία έδιωξε το άγχος που υπήρχε στο Μαξίμου το οποίο αναζητούσε εκ νέου βουλευτές προκειμένου να φτάσει στο πολυπόθητο 151. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως δεν θα υπάρξουν ανατροπές ενώ θα σταλεί μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος  να κρατήσουν χαμηλούς τόνους μέχρι τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου προκειμένου να μην πολωθεί το κλίμα. 

ΝΔ: Η ρηματική διακοίνωση αναφέρει «Μακεδονικό λαό»

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως με την ρηματική διακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνει τα όσα υποστήριζε όλο το τελευταίο διάστημα η ΝΔ που έκανε λόγο για μια επιζήμια για την χώρα συμφωνία. Στο σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά σε «μακεδονικό λαό». Μάλιστα η συγκεκριμένη αναφορά γίνεται δύο φορές μέσα στο κείμενο των τροποποιήσεων. «Αν η ελληνική πλευρά δεν αντιδράσει άμεσα, θα έχουμε χαρίσει ακόμη μία αποκλειστικότητα χρήσης του όρου μακεδονικός στην άλλη πλευρά» σημειώνουν πηγές της ΝΔ.

Παράλληλα στην Πειραιώς επιμένουν πως η κυβέρνηση παραχώρησε την «Μακεδονική γλώσσα» καθώς όπως σημειώνουν το ζήτημα δεν είναι αν η γλώσσα που μιλούν στη γειτονική χώρα ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών αλλά το πως θα την προσδιορίζουν.  Μάλιστα φέρνουν ως παράδειγμα την βουλγαρική γλώσσα που κανένας δεν κόσμο δεν την λέει «νοτιοσλαβική» αλλά βουλγαρική.  

Με βάση τα παραπάνω η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να πάψει να κρύβεται πίσω από αφελείς προφάσεις για την πρωτοφανή υποχώρηση που έκανε, αναγνωρίζοντας Μακεδονική γλώσσα και εθνότητα.

Ποτάμι: Τα κόμματα δεν είναι στρατόπεδα 

Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού μπορεί να αριθμεί 5 βουλευτές οι οποίοι όμως έχουν χωριστεί σε τρία στρατόπεδα. Ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός είναι κατά της συμφωνίας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι θετικοί και ο Σπύρος Λυκούδης που είναι υπέρ τάσσεται υπέρ της αποχώρησης. Μέσα σε αυτό το κλίμα στην διευρυμένη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στα γραφεία του κόμματος αποφασίστηκε ο κάθε βουλευτής να ψηφίσει κατά συνείδηση. «Τα στελέχη επανέλαβαν την αρχή του Κινήματος ότι τα σύγχρονα κόμματα δεν είναι στρατόπεδα και οι βουλευτές πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν κατά συνείδηση, πλην των ψηφοφοριών που σχετίζονται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων η απόφαση του κόμματος. 

Γεννηματά: Θα υπάρξουν συνέπειες 

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ παρά το γεγονός πως αποφάσισε να μην θέσει κομματική πειθαρχία ενόψει της κύρωσης της συμφωνίας, βλέπει στελέχη όπως τον Δημήτρη Κρεμαστινό και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο να «κλείνουν το μάτι» υπέρ της κύρωσης και τους προειδοποίησε πως θα υπάρξουν συνέπειες. Δεν υπάρχει θέμα πειθαρχίας, αλλά προφανώς θα υπάρχουν συνέπειες» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη της στον «Alpha» και πρόσθεσε «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρξουν άνθρωποι στο ΚΙΝΑΛ που θα βάλουν την προσωπική τους άποψη πάνω από τον κοινό στόχο».  

Η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε «κακή» τη συμφωνία και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα μετατρέπει ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα για την στήριξη της κυβέρνησης του. «Κανείς δεν πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να χρησιμοποιήσει μια κακή συμφωνία κατά της προοδευτικής παράταξης. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα ψηφίσει ενιαία. Αυτό που εγώ περιμένω από όλα τα στελέχη είναι να συνεκτιμήσουν τα δεδομένα. Η συνείδηση των βουλευτών και στελεχών είναι σημαντικότερα από την πειθαρχία» είπε η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ. 

Ο Καμμένος διαγράφει και όσους ανεξαρτητοποιήθηκαν  

Στην αρχή τους διέγραψε μέσω Twitter ... και τώρα το κάνει και επίσημα. Ο Πάνος Καμμένος έθεσε εκτός κόμματος την Έλενα Κουντουρά και τον Βασίλη Κόκκαλη μόνο που ο τελευταίος όπως είχε γίνει γνωστό είχε ανεξαρτητοποιηθεί μία ημέρα  πριν τον διαγράψει ο πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Το ίδιο συνέβη και με την υφυπουργό Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη που με επιστολή της παραιτήθηκε από στέλεχος των ΑΝΕΛ. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του κόμματος Θόδωρος Τοσουνίδης υποστήριξε πως έχει ήδη διαγραφεί.   

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα