Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση - Τι δήλωσαν οι νέοι υπουργοί

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση -  Τι δήλωσαν οι νέοι υπουργοί

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των νέων υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αναδείχθηκαν μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Τον πολιτικό όρκο επέλεξαν οι κυρίες Γεροβασίλη, Ζορμπά και Νοτοπούλου, και οι κύριοι Χαρίτσης, Καλογήρου, Κουβέλης, Σαντορινιός, Πιτσιόρλας, Ρήγας, Κρέτσος, Δημαράς και Γιαννακίδης.

Το θρησκευτικό όρκο επέλεξαν οι κυρίες Ξενογιαννακοπούλου, Παπακώστα, Χρυσοβελώνη, Κόλλια-Τσαρουχά και Τελιγιορίδου, και οι κύριοι Αραχωβίτης και Μπόλαρης.

Η ορκωμοσία για όσους επέλεξαν το θρησκευτικό όρκο, τελέστηκε από τον Επίσκοπο Κλήμης και αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου.

Δραγασάκης: Η ανάπτυξη να έχει αντίκρισμα στην καθημερινότητα

 Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στην πραγματικότητα λειτουργεί ως υπουργείο συντονισμού για την αναπτυξιακή στρατηγική και λειτουργεί και ως υπουργείο επενδύσεων, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Γιάννης Δραγασάκης στην τελετή παραλαβής παράδοσης για τις θέσεις του αναπληρωτή υπουργού και του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Επίσης ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η ανάπτυξη να έχει αντίκρισμα στην απασχόληση, στο εισόδημα και στην καθημερινότητα των πολιτών και σε αυτό έχουμε ακόμη δουλειά μπροστά μας».

Ο υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι αλλαγές που έγιναν συμβάλλουν στην ταχύτερη υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού, στην πορεία προς την ανάπτυξη και στην πραγματικότητα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης λειτουργεί ως υπουργείο συντονισμού για την αναπτυξιακή στρατηγική και λειτουργεί και ως υπουργείο επενδύσεων.

Ο ίδιος συνέχισε ότι δεν υπάρχει στα συρτάρια του υπουργείου επένδυση που δεν έχει αξιολογηθεί και προχωρήσει ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς ο μετασχηματισμός της οικονομίας με περαιτέρω παρεμβάσεις στον τομέα της γραφειοκρατίας, της επιτάχυνσης των στρατηγικών επενδύσεων «καθώς το υπουργείο είναι στραμμένο στην προσέλκυση ιδιωτικών ξένων και ελληνικών επιχειρήσεων».

Σε ό,τι αφορά τα καθήκοντα του νέου υφυπουργού Στάθη Γιαννακίδη ο κ. Δραγασάκης είπε ότι μεταξύ άλλων θα αναλάβει την υλοποίηση του ΕΣΠΑ καθώς στο παρελθόν, ως βουλευτής, έχει συνεργαστεί με τις υπηρεσίες του υπουργείου για να δοθεί έμφαση στις περιφέρειες με ιδιαίτερα προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Εσωτερικών από τον μέχρι σήμερα αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, ο κ. Δραγασάκης του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του «στο πρώτο τη τάξη υπουργείο που πάει» όπως είπε και σχολίασε ότι η δημόσια εικόνα του κ. Χαρίτση «είναι ότι μοιράζει κονδύλια. Όσοι όμως ξέρουν από μέσα το υπουργείο γνωρίζουν το σημαντικό ρόλο του στο στήσιμο της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας, ένα έργο δυναμικό που θα συνεχιστεί με έμφαση».

Για τον νέο αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα, που μέχρι σήμερα ήταν υφυπουργός στο υπουργείο, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι αναλαμβάνει καθήκοντα για την αναβάθμιση της πραγματικής οικονομίας και της αναπτυξιακής βάσης της χώρας.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ότι στην πορεία του στο υπουργείο, από το 2015 δόθηκε έμφαση σε δύο μεγάλες προκλήσεις, αυτό της αποεπένδυσης και αυτό της ενεργοποίησης της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, ώστε να ξεκινήσουν το ταχύτερο τα νέα προγράμματα. Ευχαρίστησε τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες αλλά και τους υπαλλήλους του υπουργείου, για τη συνεργασία αλλά προσέθεσε: «Έχουμε ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση εκτός του ΕΣΠΑ και αυτό επιχειρείται μέσω και των κονδυλίων του σχεδίου Γιούνκερ αλλά και με την ενεργοποίηση και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών δικαιώνει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια που γίνεται.

Τέλος σημείωσε ότι αναμένονται δυο νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για την αναμόρφωση του πλαισίου του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και για το νέο εργαλείο των μικροπιστώσεων.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας σημείωσε ότι η παρουσία του Γιάννη Δραγασάκη δίνει τις προϋποθέσεις για δημιουργική συνεργασία και υπό την εποπτεία του «ως ομάδα θα επιταχύνουμε το έργο του υπουργείου μέχρι τις εκλογές».

Ο νέος υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια χρονικής προσαρμογής και ότι θα συνεχιστεί το έργο που ήδη έχει εκπονηθεί.

Κρέτσος: Το όραμά μας να αποκτήσει κεντρική θέση στη μεταμνημονιακή Ελλάδα η οπτικοακουστική βιομηχανία θα γίνει πράξη

Το όραμά μας να αποκτήσει κεντρική θέση στη μεταμνημονιακή Ελλάδα η οπτικοακουστική βιομηχανία θα γίνει πράξη και θα έχουμε πολύ καλές εξελίξεις", δήλωσε προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο νέος υφυπουργός ψηφιακής πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος.

 

Παπακώστα: Θα κάνουμε δουλειά για την πατρίδα

 Ευχαριστώ για τις θερμές ευχές. Σήμερα όμως είναι και μία μέρα δύσκολη γιατί υπάρχει και η απώλεια ενός πιλότου της αεροπορίας μας και αυτό πρέπει όλοι να το λάβουμε υπόψη μας. Τα υπόλοιπα μετά. Θα κάνουμε δουλειά για την πατρίδα” είπε η νέα υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, κατά την είσοδο της στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης.

 

Τελιγιορίδου: Είναι μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη

Είναι μεγάλη τιμή για εμένα και μεγάλη ευθύνη. Ελπίζω στην αρχή αυτής της μεταμνημονιακής εποχής, η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Ευχαριστώ πολύ τον πρωθυπουργό", δήλωσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία αναλαμβάνει Υφυπουργός στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λίγο πριν από την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης.

Αραχωβίτης: Στη μεταμνημονιακή εποχή η αγροτική ανάπτυξη να βρει τη θέση που της αξίζει

Στη μεταμνημονιακή εποχή η αγροτική ανάπτυξη να βρει τη θέση που της αξίζει .Χωρίς πρωτογενή παραγωγή, ανάπτυξη δεν υπάρχει'' δήλωσε προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης.

Γεροβασίλη: Η ασφάλεια, η προστασία των πολιτών είναι λαϊκό δικαίωμα

Προσερχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία της, η νέα υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη απάντησε στα δημοσιογραφικά ερωτήματα, λέγοντας ότι «η ασφάλεια είναι γυναικεία υπόθεση πια. Μεγάλη η πρόκληση, αλλά μου αρέσουν οι προκλήσεις», σημείωσε.

«Θα τα καταφέρουμε με το σωστό τρόπο», διεμήνυσε η υπουργός, προσθέτοντας: «Η ασφάλεια, η προστασία των πολιτών είναι λαϊκό δικαίωμα. Είναι ευθύνη της Πολιτείας, με την εγγύηση των πολιτών, να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία. Η εμβάθυνση της δημοκρατίας εγγυάται και την ασφάλεια», κατεληξε η κ. Γεροβασίλη.

Από την πλευρά της η νέα υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα,ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα του ανασχηματισμού, είπε: «Σήμερα είναι μια δύσκολη μέρα γιατί έχουμε τον θάνατο ενός πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα υπόλοιπα μετά».

Κόλλια-Τσαρουχά: Ευχαριστώ τον Πάνο Καμμένο για την εμπιστοσύνη

"Είναι ημέρες πένθους για την Πολεμική μας Αεροπορία. Λυπάμαι που υπό αυτές τις συνθήκες αναλαμβάνω το Υφυπουργείο της Εθνικής Άμυνας, όμως είναι τιμή, όπως μεγάλη τιμή ήταν να υπηρετώ τη Μακεδονία και τη Θράκη εδώ και περίπου 3,5 χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πάνο Καμμένο για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει και τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα,"δήλωσε η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, λίγο πριν από την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης.

Χαρίτσης: Συνεχίζουμε τη δουλειά με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη και ένταση

Κατά την προσέλευσή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρώτος τη τάξει υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε: «Έχουμε επίγνωση των απαιτήσεων και των δυσκολιών. Συνεχίζουμε τη δουλειά με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη και ένταση. Η πρόκληση είναι μεγάλη».

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα