Μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα ο ανασχηματισμός. Τα νέα και τα φθαρμένα πρόσωπα

Μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα ο ανασχηματισμός. Τα νέα και τα φθαρμένα πρόσωπα

Τα σενάρια που ήθελαν τα επόμενα 24ωρα να ανακοινώνονται οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα φαίνεται να απομακρύνονται και να πηγαίνουν για την επόμενη εβδομάδα. 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο ανασχηματισμός δεν θα είναι σαρωτικός καθώς θα παραμείνουν στα υπουργεία τους τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη.

Εκείνος που φαίνεται να πληρώνει το «μάρμαρο» και να απομακρύνεται μετά τον Νίκο Τόσκα θα είναι ο Πάνος Σκουρλέτης που όλα δείχνουν πως θα μετακινηθεί στην Κουμουνδούρου. Χθες υπήρξε επαφή του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εσωτερικών και συζήτησαν ενδεχόμενο να επιστρέψει στο κόμμα. Ο Πάνος Σκουρλέτης φέρεται να ζήτησε αναβαθμισμένο ρόλο και αλλαγές στο κομματικό επιτελείο.

Επίσης πληροφορίες θέλουν τον Γιάννη Δραγασάκη να αποχωρεί από το υπουργείο Οικονομίας και να επιστρέφει στην αντιπροεδρία και την θέση του να παίρνει ο Νίκος Παππάς μία κίνηση που θα εξαρτηθεί και από τον Ευκλείδη Τσακαλώτος ο οποίος δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις με τον υπουργό ψηφιακής πολιτικής.

Αμετακίνητοι θεωρούνται οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Άμυνας Πάνος Καμμένος, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη, Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, Εργασίας Όλγα Γεροβασίλη αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Οι μετακινήσεις υπουργών αναμένεται να προκαλέσουν αρκετές καραμπόλες, καθώς στην περίπτωση που απομακρυνθεί ο Πάνος Σκουρλέτης, τότε το υπουργείο Εσωτερικών θα αναλάβει ο Χρήστος Σπίρτζης, παραμένει ωστόσο άγνωστο αν θα έχει και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ουσιαστικά έμεινε ακέφαλο μετά την αποχώρηση του Νίκου Τόσκα, αν και την υψηλή εποπτεία είχε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Επίσης στην περίπτωση που μετακινηθεί ο Νίκος Παππάς στο υπουργείο Οικονομίας τότε πιθανότατα την θέση του στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα αναλάβει ο Γ.Γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος.

Ωστόσο εκείνοι που συγκεντρώνουν αρκετές πιθανότητες να βρεθούν εκτός υπουργικού συμβουλίου είναι ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε αυτή την περίπτωση θα αναβαθμιστεί ο αναπληρωτής Νεκτάριος Σαντορινιός.

Το δίδυμο στο υπουργείο Δικαιοσύνης όπως όλα δείχνουν θα «σπάσει» καθώς οι σχέσεις του Σταύρου Κοντονή με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί, κοντά στην έξοδο βρίσκονται επίσης ο Βαγγέλης Αποστόλου, η Λυδία Κονιόρδου αλλά και ο Γιάννης Τσιρώνης.

Τα νέα και τα φθαρμένα πρόσωπα

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να τοποθετήσει κυρίως σε θέσεις αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών αρκετά νέα πρόσωπα προκειμένου να δώσει και ένα αέρα ανανέωσης στον ανασχηματισμό. Η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου είναι πολύ πιθανό να μπει στην κυβέρνηση, όπως και ο Γραμματέας του κόμματος Παναγιώτης Ρήγας. Θέση στο υπουργικό συμβούλιο διεκδικεί ο Γενικός Διευθυντής της Κ.Ο Κώστας Ζαχαριάδης αλλά και ο Χρήστος Μαντάς το όνομα του οποίου είχε ακουστεί και στον προηγούμενο ανασχηματισμό.

Ωστόσο στην προσπάθεια του ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει άνοιγμα προς την κεντροαριστερά δεν αποκλείεται να τοποθετήσει ακόμα και «φθαρμένα» πρόσωπα τα οποία κατείχαν σημαντικές θέσεις επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και στην συνέχεια μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ όπως την «εξαφανισμένη» από τον δημόσιο πολιτικό διάλογο Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου η οποία διετέλεσε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στην συνέχεια υπουργός Υγείας αλλά έκλεισε τον κύκλο της στην κυβέρνηση Παπανδρέου ως αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.

Ένα ακόμη όνομα που ακούγεται τελευταία για είσοδο στην κυβέρνηση Τσίπρα, είναι εκείνο του Γιάννη Ραγκούση. Ένα στέλεχος που ήταν πολύ κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου και τώρα επιχειρεί με συνεχείς αναρτήσεις του στα social media να βρει κυβερνητική «σανίδα» σωτηρίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο ενδεικτική ήταν η απάντηση που έδωσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου στον Γιάννη Ραγκούση «Ο Γιάννης αποφάσισε να ταυτιστεί με «τον πιό ανέντιμο πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης», όπως τον χαρακτήριζε!» αναφέρει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με ανάρτηση του στο Twitter.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα