Ξέφρενη κούρσα στην τιμή του χρυσού με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή – Ασφαλές καταφύγιο

Ξέφρενη κούρσα στην τιμή του χρυσού με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή – Ασφαλές καταφύγιο

Η τιμή του χρυσού οδεύει σε επίπεδα ρεκόρ, αφού η πρωτοφανής επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ εκτόξευσε τη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Ο χρυσός σταθεροποίησε τα κέρδη του τη Δευτέρα, κυμαινόμενος κοντά σε επίπεδα ρεκόρ που σημείωσαν την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι έμποροι παρακολουθούσαν στενά τις εξελίξεις γύρω από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα να καταφύγουν μαζικά σε περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,6% στα 2.356,69 δολάρια ανά ουγγιά, αφού έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 2.431,29 δολαρίων την Παρασκευή (12.4). Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ ήταν σταθερά στα 2.373,30 δολάρια.

«Ο χρυσός παραμένει στη μόδα ως χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο δεδομένου του συνδυασμού γεωπολιτικών κινδύνων και των προοπτικών χαλάρωσης των επιτοκίων της Fed το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Από πολλές απόψεις, ο χρυσός αποκτά την εμφάνιση ως “περιουσιακό στοιχείο για όλες τις περιπτώσεις». δεδομένης της ικανότητάς του να κερδίζει κάτω από ποικίλες δυναμικές της αγοράς το 2024», δήλωσε ο Tιμ Γουότερερ, επικεφαλής αναλυτής αγοράς, KCM Trade.

Ο χρυσός αυξήθηκε πάνω από το επίπεδο των 2.400 δολαρίων στην προηγούμενη συνεδρίαση και έχει κερδίσει πάνω από 14% μέχρι στιγμής φέτος, τροφοδοτούμενος από τις ισχυρές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, τις ασφαλείς εισροές εν μέσω συνεχιζόμενων γεωπολιτικών κινδύνων.

Παρά τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που δείχνουν ισχυρή αγορά εργασίας και υψηλό πληθωρισμό, η πρόεδρος της Fed of Boston Σούζαν Κόλινς προσβλέπει σε μερικές μειώσεις επιτοκίων φέτος. Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της διακράτησης χρυσού. «Τα 2500 δολάρια μοιάζουν περισσότερο με βιώσιμο σχεδόν μεσοπρόθεσμο στόχο, ενώ η δυναμική παραμένει στην πλευρά του πολύτιμου μετάλλου (χρυσού), όπως έδειξε η ιστορία μέχρι στιγμής το 2024», είπε ο Γουότερερ.

Τα ασφάλιστρα χρυσού της Κίνας αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, λόγω της ισχυρής ζήτησης για τη στήριξη του υποτιμούμενου γουάν, ενώ οι τιμές ρεκόρ στην Ινδία ανάγκασαν τους αντιπροσώπους να προσφέρουν εκπτώσεις για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα. Το σποτ ασήμι σημείωσε άνοδο 1,2% στα 28,18 δολάρια ανά ουγγιά, αφού άγγιξε το υψηλότερο επίπεδό του από τις αρχές του 2021 την Παρασκευή. Η πλατίνα υποχώρησε 0,2% στα 971,95 δολάρια και το παλλάδιο έχασε 0,6% στα 1.042,95 δολάρια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα