Απόφαση-σοκ: Ποιοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα επιστρέψουν έως 35.000 ευρώ

Απόφαση-σοκ: Ποιοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα επιστρέψουν έως 35.000 ευρώ

Μείζον θέμα έχει προκύψει για χιλιάδες συνταξιούχους που από το 2015 μέχρι το τέλος του 2023 εργάζονταν είτε στο Δημόσιο είτε στους ΟΤΑ. Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου τούς καλεί να επιστρέψουν μέχρι 35.000 ευρώ, καθώς ενώ είχαν συνταξιοδοτηθεί με περικοπή 30% της σύνταξης, λάμβαναν κανονικά τον μισθό και όχι αυτό του 1ου μισθολογικού κλιμακίου. Τώρα όλοι αυτοί καλούνται να επιστρέψουν τις διαφορές.

Το θέμα έχει απασχολήσει την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, ωστόσο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αντιδρά σε όποια εναλλακτική λύση έχει προταθεί, και μάλιστα ζητά η καταβολή της διαφοράς να καταλογιστεί φορολογικά.

Την ίδια στιγμή, εκταντοτάδες θιγμένοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι ετοιμάζονται να καταθέσουν αγωγές

Παραδείγματα

Εργαζόμενος που συνταξιοδοτήθηκε με 27-29 χρόνια υπηρεσίας και βασικό μισθό στο 10ο μισθολογικό κλιμάκιο (1.468 ευρώ) της ΔΕ κατηγορίας, και συνεχίζει να εργάζεται, εφόσον αποχωρήσει από την υπηρεσία θα πρέπει να επιστρέψει τη διαφορά των αποδοχών του από τα 928 ευρώ, όπως αντιστοιχεί στο εισαγωγικό κλιμάκιο. Δηλαδή, αν έχει συνταξιοδοτηθεί την τελευταία πενταετία θα πρέπει να επιστρέψει 540 ευρώ για κάθε μήνα και συνολικά 32.600 ευρώ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ζήτησε από τον τέως υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη να προχωρήσει σε πολιτική απόφαση για το θέμα.

Αναμένεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, συνέχεια σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο, μετά άλλωστε και από την πρωτόδικη απόφαση με την οποία κρίθηκε ότι ο εργαζόμενος δεν οφείλει να επιστρέψει αναδρομικά.

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα