Ακρίβεια: Εκτός ελέγχου οι ανατιμήσεις σε κρέατα, ψάρια και γαλακτοκομικά

Ακρίβεια: Εκτός ελέγχου οι ανατιμήσεις σε κρέατα, ψάρια και γαλακτοκομικά

Εκτός από το κρέας που για πολλούς είναι απλησίαστο, οι τιμές έχουν εκτιναχθεί και στα ψάρια και μάλιστα ακόμη και σε εκείνα που επέλεγαν οι περισσότεροι, όπως οι σαρδέλες και ο γαύρος.

Κόβουν από όπου μπορούν οι Έλληνες καταναλωτές για να γεμίσουν το τραπέζι τους με τα στοιχειώδη.

Η πολύτιμη πρωτεΐνη, κορυφή της μεσογειακής διατροφής, κοστίζει πλέον ακριβά αφού, σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Δεκέμβριο τα κρέατα αυξήθηκαν κατά 6.5%, τα ψάρια κατά  8,4% και τα γαλακτοκομικά και αυγά κατά 3,8%.

Ειδικά οι τιμές στα ψάρια και τα θαλασσινά τρομάζουν.

Σήμερα πουλήθηκαν η σαρδέλα 8€/kg, ο γαύρος 6€/kg, η τσιπούρα 9€/kg, το μπαρμπούνι και το χταπόδι 20€/kg.

Αλλά και τα γαλακτοκομικά τείνουν να μετατραπούν σε πολυτέλεια αφού το γιαούρτι κυμαίνεται από 4,70 μέχρι 5,80 ευρώ το κιλό, η φέτα άγγιξε τα 16,45 ευρώ το κιλό ενώ το κασέρι έφτασε τα 26 ευρώ το κιλό.

Τα αυγά έχουν φτάσει να πωλούνται στη λαϊκή  μέχρι 25 και στο σούπερ μάρκετ μέχρι 55 λεπτά το ένα.

Μετάλλιο στην ακρίβεια

Η τελική μέτρηση της Eurostat επιβεβαίωσε ότι στη χώρα μας ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου έφτασε το 3,7%, όταν στις χώρες της Ευρωζώνης δεν ξεπέρασε το 2,9%.

Μάλιστα, η χώρα μας παίρνει ασημένιο μετάλλιο στις ανατιμήσεις, αφού έρχεται δεύτερη κάτω από τη Μάλτα, με πληθωρισμό τροφίμων που αγγίζει το 8,9%, πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (6%) ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης (5,7%).

Αυστηρότητα και νέα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, ο νόμος που θα αλλάζει τους κανόνες στις προσφορές των σούπερ μάρκετ πολύ σύντομα θα έχει  καταρτιστεί,  καθώς αυτή τη στιγμή εντάσσονται στο κείμενο οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.

Μία από αυτές ορίζει ότι, για τα προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί, η τρίμηνη απαγόρευση ένταξής τους σε προσφορά θα ξεκινά την ημέρα που θα  μπουν στο ράφι και όχι νωρίτερα, όταν δηλαδή τα τιμολόγια των σούπερ μάρκετ θα έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Με αυτόν τον τρόπο τα στελέχη του υπουργείου θέλουν να δείξουν ότι δεν χαρίζουν ούτε μέρα και εξαντλούν την αυστηρότητά τους στην επιβολή των μέτρων.

Τα στελέχη του υπουργείου προσανατολίζονται στην επέκταση του μέτρου για καθαρά τιμολόγια σε γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και στα ψάρια.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε συλαλλήτήριο κατά της ακρίβειας από μέλη του Ινστιτούτου Καταναλωτών, έξω από το κτίριο που στεγάζει τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Πηγή: megatv.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα