Εκτός επιδομάτων οι ελεύθεροι επαγγελματίες - Βόμβα Θεοχάρη για νέα κριτήρια

Εκτός επιδομάτων οι ελεύθεροι επαγγελματίες - Βόμβα Θεοχάρη για νέα κριτήρια

Από το 2024 έρχονται μεγάλες αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, με τον υφυπουργό Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, να αποσαφηνίζει σήμερα πότε θα ξέρουμε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτές.

Όπως είπε, μιλώντας σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα, μέχρι το τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου το αργότερο, θα παρουσιαστούν τα νέα δεδομένα αναλυτικά. Ωστόσο, έδωσε ένα στίγμα και τον στόχο του υπουργείου για την αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Προανήγγειλε δε ότι θα δίνονται με άλλα κριτήρια τα επιδόματα, όπως το Market Pass ή άλλα επιδόματα που μοιράζονται για τη στήριξη των ευάλωτων.

«Δεν μπορώ να πω καταρχήν αν θα αυξηθεί μια κλίμακα ή οτιδήποτε, αλλά, συνολικά όμως είναι δεδομένο ότι πρέπει να πετύχουμε μια σειρά από στόχους με τη μεταρρύθμιση αυτή. Πρέπει να πετύχουμε την αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε εισοδήματα σε ελεύθερους επαγγελματίες των χιλίων ευρώ ή των μείον χιλίων ευρώ, των δυο ή τριών χιλιάδων», σημείωσε αρχικά και τόνισε:

«Συνδεδεμένο με αυτό είναι, ότι προφανώς με άλλα κριτήρια θα δίνονται και τα επιδόματα».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, οι πρώτοι που παίρνουν τα επιδόματα ή παίρνουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι όλοι αυτοί οι οποίοι δηλώνουν αυτά τα 1.000 ευρώ το χρόνο και προφανώς περνάνε όλα τα εισοδηματικά κριτήρια.

Ανέφερε επίσης:

«Το μόνο που γίνεται, είναι τα διάφορα σενάρια να αξιολογούνται και να κοστολογούνται. Δεν είμαστε σε θέση να μπορούμε να πούμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα για τις προτάσεις γιατί δεν έχουν υπάρξει και αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Έχουμε κάποιες μελέτες στα χέρια μας, τις οποίες χρησιμοποιούμε. Έχουμε κάποια σενάρια τα οποία έχουμε βάλει στο τραπέζι και τώρα πια και σε νομικό επίπεδο και σε τεχνικό επίπεδο και σε δημοσιονομικό επίπεδο».

Και πρόσθεσε:

«Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται λιγότερο από όσο θα μπορούσαν να φορολογηθούν. Συνεπώς, ένας από τους στόχους θα είναι και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης. Όμως, ο σημαντικότερος στόχος είναι το φορολογικό σύστημα να είναι δίκαιο, να φαίνεται, να μπορεί να εξηγηθεί ως τέτοιο και με αυτό τον τρόπο να ενισχύει τη φορολογική συνείδηση. Δηλαδή, να μη νιώθει κανείς ότι η εφορία τον υπερφορολογεί ή τον κλέβει, να το πω αλλιώς και δεν του επιτρέπει να ανασάνει οικονομικά» είπε ο Υφυπουργός.
Οι αλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση το χρονοδιάγραμμα, θα αφορούν στα εισοδήματα του 2024 κατά πάσα πιθανότητα.

«Εξετάζονται πολλά σενάρια αυτή τη στιγμή. Ξέρουμε όλοι και έχει βγει και στον δημόσιο διάλογο ως θέμα το ζήτημα της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, ως ένα από τα μεγάλα ζητήματα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Εδώ, να πούμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι δεν μπορεί να λυθεί, να πιαστεί όλη η φοροδιαφυγή από το φορολογικό σύστημα. Δεν φτάνει αυτό. Χρειάζονται παραπάνω εργαλεία. Χρειάζεται η κοινωνία να κινηθεί προς τα ψηφιακά εργαλεία για να αποκαλυφθεί ο τζίρος, αυτό το ένα κομμάτι και χρειάζεται και από την άλλη μεριά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να έχουν τέτοια εργαλεία στα χέρια τους, τέτοιες δυνατότητες και τέτοια εκπαίδευση και υλικά μέσα και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε να φέρουνε σε πέρας την αποστολή τους με επιτυχία. Άρα το φορολογικό σύστημα είναι ένα από τα τρία κομμάτια ενός ευρύτερου παζλ. Όμως υπάρχει φορολογικό σύστημα που ευνοεί την φοροδιαφυγή και υπάρχει φορολογικό σύστημα που δυσκολεύει» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα