Ρέγκλινγκ: Η Ιταλία έχει προβλήματα, αλλά δεν συγκρίνονται με εκείνα της Ελλάδας

Ρέγκλινγκ: Η Ιταλία έχει προβλήματα, αλλά δεν συγκρίνονται με εκείνα της Ελλάδας

Η Ιταλία έχει προβλήματα, αλλά αυτά δεν συγκρίνονται με εκείνα της Ελλάδας, ανέφερε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Regling δήλωσε ότι δεν ανησυχεί μήπως η Ιταλία χάσει την πρόσβαση στις αγορές, εξαιτίας της διαφωνίας της με την Κομισιόν αναφορικά με τον επεκτατικό προϋπολογισμό της Ρώμης για το 2019, για τον οποίο η Κομισιόν δηλώνει ότι παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Οι ελπίδες ότι η Ιταλία πρόκειται να περιορίσει τα σχέδια δαπανών της, έδωσαν αφορμή για ράλι στις αγορές τη Δευτέρα.

Ωστόσο η ιταλική κυβέρνηση τόνισε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι εμμένει στους βασικούς της στόχους του προϋπολογισμού για το 2019, καθώς αναμένει μία ανάλυση κόστους για τα βασικά μέτρα δαπανών, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να κόψει τελικά τον στόχο για το έλλειμμα.

"Η Ιταλία έχει προβλήματα. Αλλά δεν είναι συγκρίσιμα με αυτά της Ελλάδας για παράδειγμα. Έτσι, όταν ακούω κάποιες φορές ότι η Ιταλία είναι η νέα Ελλάδα, αυτό είναι απλώς ανοησίες", δήλωσε ο Regling.

"Τα υποκείμενα θεμελιώδη είναι πολύ καλύτερα στην Ιταλία από ό,τι ήταν στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια. Η Ιταλία έχει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών που σημαίνει ότι η Ιταλία δεν χρειάζεται να αντλεί κεφάλαια από ξένους σε τακτική βάση", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για το χειρότερο σενάριο, της Ιταλίας να χάνει την πρόσβαση στις αγορές εάν οι επενδυτές χάσουν την εμπιστοσύνη τους στα δημοσιονομικά της Ιταλίας, δήλωσε ότι "το χειρότερο δυνατό σενάριο δε είναι και το πιο πιθανό. Δεν ανησυχώ μήπως η Ιταλία χάσει την πρόσβαση στις αγορές. Είμαι πιο ανήσυχος για την χαμηλή ανάπτυξη που παρατηρούμε στην Ιταλία τα τελευταία 20-25 χρόνια".

 

capital.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα