Τόμσεν: O χρόνος τελειώνει - Χρειαζόμαστε συμφωνία στο Eurogroup

Το μήνυμα πως ο χρόνος τελειώνει και πως στο Eurogroup του Μαΐου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το ζήτημα του ελληνικού χρέους προκειμένου το ΔΝΤ να έχει χρόνο για να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του, έστειλε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν μιλώντας από τις Βρυξέλλες.

Δίνοντας συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNBC με αφορμή την παρουσίασε της έκθεση του Ταμείου για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης (Regional Economic Outlook Europe) ο Τόμσεν ερωτήθηκε για  το εάν σε περίπτωση που η αναδιάρθρωση χρέους εγκριθεί κατά τη διάρκεια του Eurogroup του Ιουνίου θα υπάρξει επαρκής χρόνος για το Ταμείο προκειμένου να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του για την Ελλάδα έως τον Αύγουστο.

«Ναι. Αυτή είναι η σύντομη απάντηση. Ο χρόνος περνάει αλλά εάν υπάρξει μια απόφαση στο Eurogroup του Μαΐου τότε θα έχουμε αρκετό χρόνο για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα μας και να ενταχθούμε στο πρόγραμμα του ESM που τελειώνει τον Αύγουστο. Χρειαζόμαστε συμφωνία στο Eurogroup την επομένη εβδομάδα», ανέφερε.

Σε ερώτηση τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους ο Τόμσεν είπε πως έχουν μειωθεί αισθητά οι διαφορές για το ζήτημα αυτό μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων τους τελευταίους μήνες.

«Υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφορετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμη βάση, αλλά αναγνωρίζοντας πως αυτή είναι μια περιοχή που οι παραδοχές είναι αβέβαιες, συζητάμε  ένα μηχανισμό για την παροχή πρόσθετης ελάφρυνσης του χρέους σε περίπτωση που η ανάπτυξη αποδειχθεί πιο αδύναμη από ότι εκτιμούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Αυτός η μηχανισμός εξετάζεται την τρέχουσα περίοδο. Αλλά πρέπει να πω πως οι διαφορές έχουν γεφυρωθεί σημαντικά, αν και παραμένουν ζητήματα σε εκκρεμότητα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

 

cnn

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ