Απιστία: Ποιοι είναι πιο πιθανό να απατήσουν;

Απιστία: Ποιοι είναι πιο πιθανό να απατήσουν;

Είστε σε σχέση και πιστεύετε ότι, αν ο σύντροφός σας σας απατά, θα μπορέσετε να διακρίνετε τα σημάδια; Θα υποπτευόσασταν κάποιον που δεσμεύθηκε από πολύ μικρή ηλικία, πριν προλάβει να αποκτήσει πολλές εμπειρίες ή μήπως έναν ψυχρό, υπολογιστικό τύπο ανθρώπου, που θα μπορούσε να απατά συστηματικά, καλύπτοντας τα ίχνη του;

Ε, λοιπόν, κάνετε λάθος, απαντούν οι ειδικοί.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Queensland τονίζουν ότι, φυσικά, κάθε ανθρώπινη σχέση είναι μοναδική. Θέλησαν, ωστόσο, να διερευνήσουν γιατί οι άνθρωποι απατούν και εάν υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που μαρτυρούν ότι ένας άνθρωπος είναι πιο πιθανό να απατήσει το σύντροφό του.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο British Journal of Psychology, πιο πιθανό να απατήσουν σε μια σχέση είναι όσοι είχαν στο παρελθόν περισσότερους ερωτικούς συντρόφους ή όσων η συμπεριφορά χαρακτηρίζεται από παρορμητισμό.

Για να γίνουν κατανοητοί οι παράγοντες που οδηγούν έναν άνθρωπο στην απιστία, οι μελετητές διερεύνησαν τις περιπτώσεις 123 ετεροφυλόφιλων ανθρώπων μεταξύ 17 και 25 ετών, όλοι εκ των οποίων ήταν σε σχέση.

Διαπίστωσαν ότι οι παρορμητικοί άνθρωποι μπορεί να απατήσουν πιο εύκολα, απλώς και μόνο γιατί δεν σταματούν για να σκεφτούν αυτό που ετοιμάζονται να κάνουν. Αντ’ αυτού, αντιδρούν αμέσως, ακολουθώντας τις στιγμιαίες σκέψεις και τις ενστικτώδεις επιθυμίες τους.

Επιπροσθέτως, όσοι είχαν περισσότερους ερωτικούς συντρόφους στο παρελθόν είναι πιθανότερο να απιστήσουν, αναζητώντας άλλους συντρόφους, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν αναπτύξει συγκεκριμένες ικανότητες σε αυτό. «Οι συμμετέχοντες που έχουν βιώσει την σεξουαλική οικειότητα με έναν μεγαλύτερο αριθμό ερωτικών συντρόφων ανέφεραν εντονότερη κλίση προς το σεξ, αλλά και το φιλί εκτός της σχέσης τους», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης. «Η τάση αυτή μπορεί να αποδοθεί στη δεξιότητα αυτών των ατόμων να αναγνωρίζουν ανθρώπους στο περιβάλλον τους, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ερωτικούς συντρόφους».

Επιπλέον, μερικά από τα αίτια που διαπιστώθηκε ότι οδηγούν στην απιστία – και δεν προκάλεσαν καμία έκπληξη στους ερευνητές – ήταν η αίσθηση της συναισθηματικής απομάκρυνσης από τον σύντροφο και ο χαμηλός βαθμός ικανοποίησης από τη σχέση. Από την άλλη, η διάρκεια και το βάθος ενός συναισθηματικού δεσμού δεν έδειξαν να επηρεάζουν σημαντικά το εάν ένα σύντροφος θα απιστήσει.

Ανεξάρτητα από παράγοντες που πηγάζουν από την ικανοποίηση και τη συμβατότητα της σχέσης, οι μελετητές ανακάλυψαν επίσης ότι τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άντρες είχαν παρόμοιες πιθανότητες να απατήσουν, φιλώντας κάποιον άλλο, όμως οι άντρες ήταν πιο πιθανό να απατήσουν, κάνοντας σεξ με άλλον ερωτικό σύντροφο, συγκριτικά με τις γυναίκες.

Η έρευνα κατέληξε και σε ένα άλλο, πιο αισιόδοξο συμπέρασμα: Αν σας απατήσει ο σύντροφός σας, μπορεί να προκύψει και κάτι καλό από αυτό. Σύμφωνα με μια παλαιότερη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις ενός χωρισμού, οι γυναίκες που είχαν απατηθεί από τους συντρόφους τους, ωρίμαζαν από αυτή την εμπειρία και μάθαιναν να διαλέγουν καλύτερους συντρόφους στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα