Φοβάστε τη θάλασσα; Γιατί οι ταινίες με καρχαρίες συνεχίζουν να στοιχειώνουν τις βουτιές μας;

Από το Jaws του Στίβεν Σπίλμπεργκ μέχρι το φετινό Shark Bait, οι ταινίες με καρχαρίες συνεχίζουν να γοητεύουν Χόλιγουντ και θεατές.

Το Jaws (Τα Σαγόνια του Καρχαρία) μπορεί να είναι η πιο κλασική ταινία με καρχαρίες, αλλά φέτος είδαμε ή πρόκειται να δούμε φιλμ με μεγαλύτερους και πιο τρομακτικούς καρχαρίες με κοφτερά δόντια. Όμως, έχετε αναρωτηθεί ποτέ τον λόγο που σε πάρα πολλούς από εμάς, αρέσουν τόσο πολύ οι ταινίες με καρχαρίες;

 
Από το επιτυχημένο ψυχολογικό θρίλερ Jaws του Στίβεν Σπίλμπεργκ το 1975, που μας έκανε να κοιτάμε έντρομοι κάτω από την επιφάνεια του νερού καθώς κολυμπούσαμε, οι καρχαρίες έχουν γίνει μια εγγυημένη πηγή τρόμου στον κόσμο του κινηματογράφου.

Το Jaws μπορεί να έβαλε πρώτο το λιθαράκι του για το κόλλημα μας με τις ταινίες με καρχαρίες και να αποτελεί διαχρονικά την απόλυτη καλοκαιρινή ταινία τρόμου, αλλά έχει υπάρξει μια σειρά από συναρπαστικές, τρομακτικές ταινίες με γιγάντιους καρχαρίες να εμφανίζονται συνεχώς στις οθόνες μας, όπως το Deep Blue Sea, το The Shallows με την Μπλέικ Λάιβλι ή το πρόσφατο Shark Bait που έχουν εδραιώσει τα θαλάσσια πλάσματα στην πολιτιστική συνείδηση.

 The Shallows
Συγκεκριμένα όμως τη φετινή χρονιά, υπάρχει μια εκπληκτική ποικιλία νέων ταινιών που οι καρχαρίες γίνονται μεγαλύτεροι, καλύτεροι ή απλώς πιο… γελοίοι! Οι πρόσφατες ταινίες περιλαμβάνουν το Shark Bait, το Beneath the Surface, το πολύ καλό σίκουελ The Reef: Stalked, το ανόητο Sharks of the Corn, το εντελώς ανόητο Sharkula, το επερχόμενο Maneater και το Meg 2: The Trench της επόμενης χρονιάς, αποδεικνύοντας ότι οι αιμοδιψείς καρχαρίες εξακολουθούν να είναι οι αγαπημένοι του box office.

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε γιατί οι καρχαρίες παραμένουν ένα από τα αγαπημένα μας κινηματογραφικά τέρατα ακόμη και 47 χρόνια μετά το εμβληματικό και κάποτε τρομακτικό και κλασικό Jaws, και γιατί ακόμα ζουν τόσο μεγάλες στιγμές.

Οι καρχαρίες εξακολουθούν να αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τη ζωή
Σε αντίθεση με άλλες δημοφιλείς ταινίες θρίλερ/τρόμου με θέμα όπως παραφυσικές οντότητες, δαιμονισμένες κούκλες, στοιχειωμένα σπίτια ή τρομακτικούς δεινόσαυρους, οι καρχαρίες είναι κάτι που όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει. Όλοι γνωρίζουν ότι… κόβουν βόλτες στις θάλασσες, ένα περιβάλλον όπου αισθανόμαστε ελαφρώς εκτός ελέγχου και που κανείς από εμάς δεν θα ήθελε κάποιο συναπάντημα!

Όταν παρακολουθούμε μια ταινία με καρχαρία, βαθιά μέσα μας ξέρουμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε – και άλλωστε έχει συμβεί πολλές φορές. Όταν μπαίνουμε στο νερό, δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι για το τι κρύβεται από κάτω μας, δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε ένας μεγάλος λευκός θα βγει στα ρηχά γιατί πεινάει ή θα μας αρπάξει στα βαθιά γιατί εκνευρίστηκε με την είσοδό μας στην επικράτειά του.

Η αγωνία προκαλεί γνήσιο φόβο
Στην πραγματικότητα, οι καρχαρίες δεν είναι τόσο επικίνδυνοι. Το 2021, το σύνολο των επιθέσεων καρχαριών παγκοσμίως ήταν μόλις 73, ενώ πάνω από 100 εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώθηκαν από τον άνθρωπο, με το ένα τρίτο των ειδών καρχαρία να βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης! Ωστόσο οι άνθρωποι είναι αυτοί που φοβούνται, καθώς το Χόλιγουντ έχει παρουσιάσει τους καρχαρίες ως αδίστακτα, επικίνδυνα, ανθρωποφάγα τέρατα.

Οπότε, στο ερώτημα «γιατί οι ταινίες με καρχαρίες εξακολουθούν να βρίσκουν τόσο μεγάλη απήχηση» η απάντηση είναι απλή και προφανής: είναι ο τρόπος με τον οποίο γυρίζονται!

Το Jaws είναι ένα αριστούργημα γνωστό για το σασπένς του, την αναπόφευκτη και επικείμενη απειλή του καρχαρία! Ο Σπίλμπεργκ άργησε πολύ να μας δείξει τον καρχαρία και με μαεστρία οδήγησε τους θεατές στο να μαντεύουν πότε ο μεγάλος λευκός θα επιτεθεί! Σε όλο αυτό προσθέστε και την αξεπέραστη μουσική του Τζον Γουίλιαμς.

Η απειλή ξέρεις ότι είναι εκεί και ας μην τη βλέπεις, και αυτό είναι κάτι που ακόμη και σήμερα αγαπούν οι θεατές, στις δεκάδες ταινίες με καρχαρίες που κυκλοφορούν τη φετινή και την επόμενη χρονιά.

 Οι ταινίες με τους καρχαρίες είναι ένας τρόπος για να συντονιστούμε με τους μύχιους φόβους μας για το αβέβαιο και το άγνωστο, το απέραντο σκοτάδι των ωκεανών που ο άνθρωπος έχει εξερευνήσει λιγότερο από το φεγγάρι!

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα