Ο Joaquin Garcia ήταν ένας δημόσιος υπάλληλος που επί δυο δεκαετίες δεν είχε δώσει κανένα δικαίωμα και θεωρούνταν υπόδειγμα εργασίας. Μάλιστα το κράτος θέλησε να τον βραβεύσει για την αφοσίωση του στην εργασία, μόνο και μόνο για να ανακαλύψει ότι τα τελευταία 6 χρόνια δεν είχε πατήσει. Και ίσως περισσότερα.
Ο Garcia ξεκίνησε να δουλεύει στο δημόσιο στην πόλη του Κάντιθ το 1990. Έξι χρόνια αργότερα τοποθετήθηκε στην εταιρεία ύδρευσης όπου η δουλειά του ήταν να επιβλέπει μια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.
Το 2010, ήρθε η σειρά του να πάρει το βραβείο πολυετούς προσφοράς. Ο Jorge Blas Fernandez που τον είχε προσλάβει, αναρωτήθηκε που βρισκόταν. «Ήταν ακόμα στη μισθοδοσία. Σκέφτηκα, ‘μα που είναι αυτός ο άνθρωπος; Είναι ακόμα εδώ; Βγήκε στη σύνταξη; Πέθανε;’»
Ο πρώην διευθυντής της μονάδας του είπε πως έχει να τον δει αρκετά χρόνια. Ο Fernandez κάλεσε τον μηχανικό να του κάνει μερικές ερωτήσεις. «Τι έκανες χθες; Τον προηγούμενο μήνα; Δεν μπορούσε να απαντήσει».
Το 2016 το δικαστήριο του επέβαλε πρόστιμο 27 χιλιάδων ευρώ, δηλαδή ένα έτος μισθών, αφού πριν είχε διαπιστώσει πως δεν είχε φανεί στην δουλειά για τουλάχιστον έξι χρόνια. Μπορεί και 14. Ο Garcia υποστήριξε πως πήγαινε στο γραφείο αν και παραδέχθηκε πως δεν τηρούσε ακριβώς τα ωράρια της δουλειάς. Ισχυρίστηκε ότι υπήρξε θύμα bullying στο εργασιακό περιβάλλον λόγω των σοσιαλιστικών πεποιθήσεων της οικογένειάς του και πως αυτό τον είχε περιθωριοποιήσει στη μονάδα.
Οι φίλοι του είπαν στην εφημερίδες πως ο Garcia δεν είπε τίποτα για τις παρενοχλήσεις γιατί «είχε μια οικογένεια να υποστηρίξει» και φοβόταν ότι στην ηλικία του (63 το 2010) δεν θα έβρισκε αλλού δουλειά. Είχε πάθει κατάθλιψη και έβλεπε ψυχίατρο.
Πάντως τα παράξενα δεν σταμάτησαν εκεί. Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο Garcia ήταν υπό την ευθύνη του δημοτικού συμβουλίου τον περισσότερο καιρό απασχόλησης του, ενώ το δημοτικό συμβούλιο πίστευε πως ήταν υπό την ευθύνη του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων.
Πάντως ο μηχανικός εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο αυτή τη σύγχυση, έγινε ένθερμος αναγνώστης της φιλοσοφίας και ειδικός στα έργα του Σπινόζα, του Ολλανδού φιλόσοφου στον οποίο πιστώνεται πως έθεσε τα θεμέλια του Διαφωτισμού.