Τα σπάνια μαύρα μήλα που καλλιεργούνται σε ένα μόνο μέρος του κόσμου

Τα σπάνια μαύρα μήλα που καλλιεργούνται σε ένα μόνο μέρος του κόσμου

Όταν ακούμε την λέξη μήλο, το μυαλό μας πάει σε ένα κόκκινο φρούτο. Φυσικά γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τα πράσινα μήλα και κάποια κιτρινωπά. Αλλά θα βάζαμε στοίχημα, ότι αυτά είναι μόνο τα χρώματα του εξωτερικού τους. Η αλήθεια όμως δεν είναι αυτή.

Στο Θιβέτ, αποκλειστικά στο Θιβέτ, καλλιεργείται ένα σπάνιο είδος μήλου, που έχει μια σχεδόν μαύρη απόχρωση. Ή καλύτερα, το χρώμα τους είναι σκούρο μοβ. Έχουν το παρατσούκλι «μαύρο διαμάντι» και είναι μια ιδιαίτερη ποικιλία των μήλων Hua Nui.

Οφείλουν το μοναδικό στον κόσμο χρώμα τους στο περιβάλλον στο οποίο καλλιεργούνται, στην περιοχή Nyingchi του Θιβέτ. Μια κινεζική εταιρία έχει την αποκλειστική εκμετάλλευση των 500 αστραμμάτων στην περιοχή, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 3.100 μέτρων.

Οι θερμοκρασίες αλλάζουν δραματικά κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ τα μήλα δέχονται μεγάλες ποσότητα ηλιακού φωτός και υπεριώδους ακτινοβολίας, κάτι που εξηγεί και το χρώμα τους. Η παραγωγή τους ξεκίνησε το 2015, ενώ ακόμα πωλούνται σε συγκεκριμένες αγορές της Κίνας.

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν τα συγκεκριμένα μήλα, εμπορικό τρικ, αφού τας μήλα είναι όντως σπάνια, χωρίς να αποτελούν ξεχωριστή ποικιλία. Εκτός αυτού, μόνο ένα 30% της παραγωγής τους, πληροί τις προϋποθέσεις του πολύ σκούρου χρώματος για να καταλήξει στα καταστήματα.

Φυσικά δεν παύουν να αποτελούν έναν παράξενο καρπό, με την όψη τους να είναι εντυπωσιακή και ασυνήθιστη…

 

e-daily

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα