Εκεί που η κεντρική λεωφόρος διασχίζει τον διάδρομο του αεροδρομίου

Εκεί που η κεντρική λεωφόρος διασχίζει τον διάδρομο του αεροδρομίου

Αποτελεί την πύλη επικοινωνίας της χερσονήσου με τη Μεγάλη Βρετανία, της οποίας εξάλλου αποτελεί έδαφος - και σημείο τριβής στις σχέσεις της με την Ισπανία εν όψει Brexit.

Ο λόγος για το αεροδρόμιο του Γιαβραλτάρ που, «στριμωγμένο» σε μια έκταση μόλις 6,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων (περίπου όσο ο δήμος του Αιγάλεω στην Αττική) και με τον απόκρημνο βράχο να καταλαμβάνει την μεγαλύτερη έκταση, ο διάδρομος του αεροδρομίου χρειάστηκε να επεκταθεί στη θάλασσα. Ωστόσο αυτό δεν αρκούσε: Ο μόνος τρόπος να «χωρέσει» το αεροδρόμιο ήταν να τέμνεται από την κεντρική λεωφόρο της πόλης!

Κατασκευασμένο μεσούντος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως αεροπορική βάση, το αεροδρόμιο του Γιβραλτάρ τέμνεται από τη λεωφόρο Ουίνστον Τσώρτσιλ στην οποίαν η κίνηση διακόπτεται όποτε πρόκειται να απογειωθεί ή να προσγειωθεί αεροπλάνο. Ειδικά μηχανήματα καθαρίζουν τον διάδρομο από τυχόν αντικείμενα, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πτήσεων, ενώ μπάρες αντίστοιχες με αυτές που έχουμε συνηθίσει να διακόπτουν την κυκλοφορία μπροστά από σιδηροδρομικές γραμμές, «πέφτουν» για… να περάσει το αεροπλάνο!

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα