Τρίτη και 13: Γιατί την θεωρούμε τόσο γρουσούζικη μέρα;

Τρίτη και 13: Γιατί την θεωρούμε τόσο γρουσούζικη μέρα;

«Τρίτη και 13» σήμερα, και πολλοί «ξύπνησαν» με τον φόβο ή με το άγχος πως κάτι (φοβερό) θα τους συμβεί, όλα θα τους πάνε στραβά, και γενικά η μέρα δε θα «κυλήσει» καλά.

Τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους Ισπανούς, η «Τρίτη και 13» είναι μια γρουσούζικη ημέρα.

Οι ρίζες της δεισιδαιμονίας πάνε αιώνες πίσω. Για τους Έλληνες, ένας από τους λόγους που η συγκεκριμένη πρόληψη έχει «ριζώσει» στο DNA τους, είναι επειδή την Τρίτη 24 Μαΐου του 1453, «έπεσε» η Κωνσταντινούπολη από τους Τούρκους. Όταν οι Οθωμανοί άλωσαν την Πόλη το άθροισμα της ημερομηνίας 1453 (1+4+5+3) έβγαζε… 13!

Επίσης την Τρίτη 13 Απριλίου του 1204, οι Σταυροφόροι είχαν αλώσει και πάλι την Κωνσταντινούπολη.

Στην Ισπανία από την άλλη, υπάρχει μια παροιμία για την Τρίτη και 13 που λέει: «En martes, ni te cases ni te embarques», δηλαδή «την Τρίτη, μη παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι».

Ωστόσο, μπορεί στον ελληνικό και στον ισπανικό πολιτισμό η «Τρίτη και 13» να θεωρείται γρουσούζικη μέρα, στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο όμως, «τρέμουν» με την «Παρασκευή και 13».

Κοινός παρονομαστής και στις δυο περιπτώσεις, ο αριθμός 13.

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ «ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ» ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ:

Ο αριθμός 13 θεωρείται από πολλούς καταραμένος, καθώς χαλά την τελειότητα του αριθμού 12: 12 οι Θεοί του Ολύμπου, 12 οι μήνες, 12 οι ώρες της ημέρας και 12 της νύχτας, 12 οι άθλοι του Ηρακλή, 12 τα ζώδια.

Επίσης στον Μυστικό Δείπνο υπήρχαν 13 άτομα. Ο Ιησούς και οι 12 Απόστολοι, συμπεριλαμβανομένου του Ιούδα που τον πρόδωσε.

Τέλος, το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης, μιλά για τον Αντίχριστο και για το κτήνος, δημιουργίες του Διαβόλου. Στις κάρτες του ταρώ, η κάρτα του θανάτου έχει τον αριθμό 13.

Στη νουμερολογία, το 13 θεωρείται μη κανονικός αριθμός και επίσης ο αριθμός των μαγισσών που απαιτούνται για να δημιουργηθεί μια σύναξη.

Άλλοι υποστηρίζουν πως η πρόληψη για το 13 έχει τις ρίζες της σε έναν Σκανδιναβικό μύθο για τους 12 θεούς που είχαν δείπνο στη Valhalia. Ο 13ος καλεσμένος ήταν ο Loki, ο θεός της πονηριάς, που κανόνισε να δολοφονηθεί ο θεός της χαράς και της αγάπης, με αποτέλεσμα όλος ο κόσμος να βυθιστεί στον θρήνο.

ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Για κάποιους ο αριθμός 13 ξεπερνά τα όρια της πρόληψης και γίνεται πραγματική φοβία που ονομάζεται Trezidavomartiofobia (δηλαδή φόβος για την Τρίτη και 13), που οδηγεί σε ανεξέλεγκτο άγχος το οποίο αναγκάζει αυτόν που υποφέρει να μείνει σπίτι και να αποφεύγει την επαφή με άλλους.

Μιλώντας πάντως στην Telegraph, η  Dr Caroline Watt από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, προειδοποιεί πως «η εμμονή με την ημέρα αυτή, θα μπορούσε να αποτελέσει όντως κίνδυνο όχι γιατί είναι πράγματι μια γρουσούζικη ημέρα, αλλά επειδή «οι άνθρωποι πείθονται πως όντως την ημέρα αυτή κινδυνεύουν περισσότερο. Ως αποτέλεσμα μπορεί να είναι πιο αγχωμένοι, να αποσπάται η προσοχή τους και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ατυχήματα. Γίνεται μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Είναι σαν να λες σε κάποιον είσαι καταραμένος. Αν πιστέψουν ότι είναι, θα αρχίσουν να ανησυχούν, η πίεση του αίματός τους θα αυξηθεί και θα θέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο».

Απολαύστε τους ΑΜΑΝ στο σκετσάκι για την Τρίτη και 13...

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα