Πέτρος Τατσόπουλος για Κιβωτό του Κόσμου: Στον θύτη μου θα κάνω την καταγγελία μου ή σε αυτόν που διόρισε ο θύτης μου

Πέτρος Τατσόπουλος για Κιβωτό του Κόσμου: Στον θύτη μου θα κάνω την καταγγελία μου ή σε αυτόν που διόρισε ο θύτης μου

O Πέτρος Τατσόπουλος μίλησε στην εκπομπή «Οι Δεκατιανοί» για τα ιδρύματα φιλοξενίας παιδιών και την Κιβωτό του Κόσμου. Ο γνωστός συγγραφέας και πολιτικός μίλησε στους Γιάννη Πιτταρά και Γιώργο Γρηγοριάδη για την εποχή που εργαζόταν ως κοινωνικός λειτουργός σε ίδρυμα αρρένων. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην προσωπική του εμπειρία, καθώς πέρασε περίπου 4 χρόνια στο ΠΙΚΠΑ Πεντέλης.

«Εγώ ήμουν μόνο στα πρώτα 3-4 χρόνια της ζωής μου σε ίδρυμα, οπότε δεν έχω αναμνήσεις. Οι αδερφές μου όμως έμειναν 12 χρόνια, από τα 6 ως τα 18 τους και φυσικά καθορίστηκαν από αυτό που λέμε ιδρυματισμός. Συμπληρωματικά είχα και την εμπειρία ως ασκούμενος κοινωνικός λειτουργός να δουλέψω στο Ίδρυμα Αγωγής Αρρένων στον Κορυδαλλό και από εκεί είχα εμπειρίες των παιδιών που μου έλεγαν τι συνέβαινε όταν φεύγαμε οι κοινωνικοί λειτουργοί, δηλαδή από το απόγευμα και τις νυχτερινές ώρες» δηλώνει ο Πέτρος Τατσόπουλος.

«Οι τοίχοι δεν έχουν αυτιά να ακούσουν τι συμβαίνει, δεν έχουν μάτια να δούνε τι συμβαίνει μέσα στα ιδρύματα. Ακόμα κι αν είχαν αυτιά και μάτια, δεν έχουν γλώσσα για να μας το πουν. Τα εμπόδια που πρέπει να προσπεράσει ένα παιδί για να φτάσει να ακουστεί η φωνή του έξω από το ίδρυμα είναι τεράστια και τα περισσότερα παιδιά δεν μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία» ανέφερε ο συγγραφέας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που λένε ότι η κακοποίηση ανηλίκων στα ιδρύματα μπορεί να φτάσει μέχρι και το 70% των περιπτώσεων.

«Όσο η δομή είναι στεγανή, δεν μπορεί κανένας απ’ έξω να δει τι πραγματικά συμβαίνει εκεί μέσα. Η στεγανότητα πρέπει να σπάσει. Το ότι αντικαταστάθηκε το ΔΣ ήταν ένα τεράστιο βήμα για να ανοίξουν τα στόματα. Στον θύτη μου θα πάω και θα κάνω την καταγγελία μου; Ή σε αυτόν που διόρισε ο θύτης μου;» καταγγέλλει ο Πέτρος Τατσόπουλος.

πηγή: zappit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα