Αρίθα Φράνκλιν: Τα ταραχώδη παιδικά χρόνια, η συζυγική βία και οι τραγωδίες

Αρίθα Φράνκλιν: Τα ταραχώδη παιδικά χρόνια, η συζυγική βία και οι τραγωδίες

Μια φωνή που την έκανε γνωστή στα πέρατα του κόσμου και μια αξιοζήλευτη καριέρα… Η «Βασίλισσα της Σόουλ» Αρίθα Φράνκλιν, που έφυγε σήμερα σε ηλικία 76 ετών, γνώρισε την απόλυτη επαγγελματική καταξίωση και θεωρείται η καλύτερη «φωνή» της ιστορίας των ΗΠΑ.

Η ζωή της, όμως, δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα… Οι γονείς της χώρισαν το 1948, μετά από έντονη φημολογία για συζυγικές απιστίες και η μητέρα της μετακόμισε μακριά από την οικογένεια με τον γιο της από προηγούμενο γάμο.

Μόλις μερικά χρόνια αργότερα, η μητέρα της πέθανε.

Η νεαρή τότε Αρίθα είχε, όμως, άλλα μητρικά πρότυπα, μεταξύ των οποίων και η Mahalia Jackson, μια από τις γνωστότερες τραγουδίστριες γκόσπελ.

Στον μικρόκοσμο της Αρίθα Φράνκλιν, η γκόσπελ μουσική βρισκόταν πάντοτε σε πρώτο πλάνο. Ο πατέρας της Κλέρενς Λαβόν Φράνκλιν ήταν ιερέας και τα «πύρινα» κηρύγματά του τον είχαν κάνει τότε αρκετά γνωστό, με αποτέλεσμα να επισκέπτονται το Ντιτρόιτ όπου βρισκόταν η εκκλησία του τραγουδιστές όπως οι Τζάκι Γουίλσον και Σαμ Κουκ.

Η Αρίθα Φράνκλιν συνόδευε τον πατέρα της και άλλους τραγουδιστές σε μουσικά τουρ από μικρή ηλικία ενώ λίγο καιρό αργότερα κυκλοφόρησε και το πρώτο της άλμπουμ «The Gospel Soul of Aretha Franklin».

Τα ταραχώδη παιδικά της χρόνια και η αστάθεια στο σπίτι της σημάδεψαν την Αρίθα, που απέκτησε δύο παιδιά πριν καλά-καλά γίνει 15 ετών.

Μόλις ενηλικιώθηκε, είπε στον πατέρα της ότι θέλει να ακολουθήσει στα χνάρια του Σαμ Κουκ και να γίνει καλλιτέχνιδα της ποπ. Το 1961, σε ηλικία 19 ετών, παντρεύεται τον Τεντ Γουάιτ. Μόλις τρία χρόνια αργότερα αποκτά το τρίτο της παιδί.

Ο Γουάιτ αναλαμβάνει το ρόλο του μάνατζερ της Αρίθα και τότε ξεκινούν οι… ψίθυροι για τη σχέση τους. Πηγές αναφέρουν ότι ο Γουάιτ κακοποιεί την τραγουδίστρια και προσπαθεί να ελέγξει την κάθε της κίνηση.

Το 1970, ο γάμος τους διαλύεται. Το περιοδικό Jet γράφει τότε ότι ο Γουάιτ πυροβόλησε τον αδελφό του Σαμ Κουκ, ο οποίος προσπάθησε να προστατεύσει την Αρίθα όταν ο πρώην σύζυγός της πήγε στο σπίτι της σε έξαλλη κατάσταση.

Μετά από οκτώ χρόνια, το 1978, η τραγουδίστρια ερωτεύεται και παντρεύεται τον ηθοποιό Glynn Turman. Ούτε αυτός ο γάμος, όμως, διαρκεί πολύ και το ζευγάρι παίρνει διαζύγιο μόλις έξι χρόνια αργότερα.

Η δεκαετία του ’80 ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για την τραγουδίστρια. Παρότι η καριέρα της γνώριζε μεγάλες δόξες, η προσωπική της ζωή ήταν πολύ δύσκολη.

Ο πατέρας της δέχτηκε επίθεση και έπεσε σε κώμα για πέντε χρόνια, μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή το 1984.

Ο αδελφός της Φράνκλιν, Σέσιλ, που ήταν τότε και ο μάνατζέρ της, πέθανε από καρκίνο το 1989. Μόλις έναν χρόνο νωρίτερα, από καρκίνο είχε πεθάνει και η αδελφή της Κάρολιν.

Η Αρίθα Φράνκλιν, όμως, δεν το έβαλε ποτέ κάτω και συνέχισε να προσφέρει όχι μόνο στην οικογένειά της αλλά και ολόκληρο τον κόσμο μέσα από τη μουσική. 

 

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα