Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων στο ΚΠΙΣΝ - Ασύλληπτη εμπειρία όταν πέσει η νύχτα

Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων στο ΚΠΙΣΝ - Ασύλληπτη εμπειρία όταν πέσει η νύχτα

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) μεταμορφώνεται σ’ ένα φωτεινό νυχτερινό περιβάλλον που πάλλεται με ενέργεια και κίνηση.

Μέσα από τις μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις τεσσάρων καταξιωμένων ξένων δημιουργών και μία ελληνική πρόταση, η οποία επιλέχθηκε κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης στο πλαίσιο της ευρύτερης θεματικής των φωτιστικών εγκαταστάσεων για φέτος με θέμα Gatherings: συναντήσεις ανθρώπων.

Χριστούγεννα στο ΚΠΙΣΝ

Φέτος, ο  Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ παρουσιάζει τα εντυπωσιακά έργα για δημόσιο χώρο των Vendel και de Wolf, Tom και Lien Dekyvere και VOUW (Justus Bruns και Mingus Vogel), όλα από τον οργανισμό Light Art Collection (Ολλανδία), του Jonas Vorwerk από το WIREFRAME Public Art agency (Καναδάς), καθώς και την ελληνική συμμετοχή των Petros Dermatas luminous dreams και προσκαλεί το κοινό στη μαγευτική εμπειρία που συνθέτουν.

Φωτεινά, αέρινα σχήματα και πλέγματα και σπινθηροβόλες συνθέσεις δημιουργούν μία χορογραφία με υλικό το φως, προκαλούν την αλληλεπίδραση με τον θεατή, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν, μέσα από την ενσώματη εμπειρία, τόσο τη διάδραση του επισκέπτη με τον δημόσιο χώρο όσο και τη δυναμική της ανθρώπινης συνύπαρξης μέσα σε αυτόν.

Όλες οι φωτιστικές εγκαταστάσεις, που παρουσιάζονται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ως μέρος του Χριστουγεννιάτικου Κόσμου του ΚΠΙΣΝ, λειτουργούν καθημερινά 17.00 με 00.00 από την 01/12/2023 μέχρι τις 07/01/2024. Την Παραμονή Πρωτοχρονιάς το ωράριο παρατείνεται έως τις 02.00. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Οι εγκαταστάσεις αναλυτικά:

Καλάμια μπαμπού επενδυμένα με ταινία αλουμινίου, υψώνονται στον ουρανό, σαν να τα φυσά ο αέρας, και μετασχηματίζονται σε μία συστάδα από πύρινες γλώσσες που εκπέμπουν φως και σηματοδοτούν τη φωτιά. Το φως, όπως αναβοσβήνει ρυθμικά, μοιάζει να πηγάζει από τη γη και να ανεβαίνει προς τα πάνω, διαχέοντας μία λάμψη στη νυχτερινή ατμόσφαιρα. Οι ράβδοι, πομποί φωτός και δέκτες ταυτόχρονα, στέλνουν τις φωτεινές τους φλόγες προς τον ουρανό, εκφράζοντας τη διττή σημασία της φωτιάς, τόσο ως δύναμη καταστροφής όσο και αναγέννησης.

Με τη φωτιά ο άνθρωπος δημιουργεί- κάνει την άμμο γυαλί και το αλεύρι ψωμί- αλλά και καταστρέφει. Η εγκατάσταση επιδιώκει να αναπαράξει το δέος που προκαλεί αυτό το θαυμαστό στοιχείο της φύσης και να ενεργοποιήσει την σημασία της φωτιάς ως αρχέτυπο, ως δύναμη που ζεσταίνει αλλά και που εξαφανίζει, ως φως αλλά και ως σκοτάδι. Η φωτιά αφυπνίζει τις αισθήσεις και δημιουργεί μία μετέωρη ψυχολογική συνθήκη, κατά την οποία ο θεατής καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην καταστροφή και το νέο ξεκίνημα. Tο Sign σηματοδοτεί αυτό το σημείο εκκίνησης προς τους δύο διαφορετικούς δρόμους.

O Paul Vendel (1964) και η Sandra de Wolf (1966) συνδημιουργούν από τα φοιτητικά τους χρόνια στην Ακαδημία Gerrit Rietveld στο Άμστερνταμ. Το έργο τους αποτελείται κυρίως από εγκαταστάσεις σε ημιυπαίθριους ή ανοιχτούς δημόσιους χώρους και είναι συνήθως σχεδιασμένες ειδικά για αυτούς.  Οι καλλιτέχνες προτιμούν αναγνωρίσιμα και υπάρχοντα υλικά ή αντικείμενα και θέλουν η δουλειά τους να απευθύνεται και στο ευρύτερο κοινό.

Η συνεργατικότητα και η αλληλεγγύη μεταφρασμένες οπτικά σε έργο τέχνης είναι η ιδέα πίσω από την εγκατάσταση των Τοm και Lien Dekyvere. Ένας ιστός με διαφορετικά επίπεδα από τεντωμένα, λεπτά σχοινά που θυμίζουν χορδές, δημιουργούν μία δομή που αιωρείται και μεταφορικά αντικατοπτρίζει την έννοια του δικτύου στην εποχή της σύγχρονης τεχνολογίας.

Οι ίνες εκτείνονται από το ένα σημείο στο άλλο, υφαίνοντας ένα υποβλητικό, αφαιρετικό τοπίο, ένα «κουκούλι» εμπνευσμένο από τους σύγχρονους, διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους, είτε δια ζώσης, είτε εξ αποστάσεως. Ενώνουν νοητά διαφορετικούς χρόνους και χώρους, αναδεικνύοντας την κοινή σε όλους τους ανθρώπους ανάγκη της επικοινωνίας. Το έργο επανασχεδιάστηκε ειδικά για τον Θόλο του ΚΠΙΣΝ.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα