Ο θάνατος είν' μικρός, μπροστά σην θύμηση και σην αγάπην

Θα κλαίμε ακούραστα πάνω από τον τάφο του λαού μας. Ενός λαού όλο δύναμη, ελπίδα, χαρά. Έχει για φίλο του τον Θεό, τ' αδέρφια και τους εχθρούς του.

Θα θυμόμαστε για πάντα τους αγγέλους μας. Κάθε τους λέξη. Κάθε τους βλέμμα. Κάθε τους χαμόγελο.

Θα ζουν στη σκέψη μας και στην καρδιά μας.

Και με την ευλογία τους θα πορευόμαστε.

Ο θάνατος είν' μικρός, μπροστά σην θύμηση και σην αγάπην.

 Οι συγκινητικές σκηνές που έκαναν τους τηλεθεατές να ανατριχιάσουν ήταν η ομαδική αυτοκτονία των Ποντίων στη σπηλιά, αλλά και ο θάνατος του Μίλτου (Ιωάννη Παπαζήση). Ο Μίλτος έπεσε νεκρός πλάι πλάι με τον Κερέμ, ο οποίος προσπάθησε να σώσει τον παλιό του φίλο, τον οποίο δεν πρόδωσε ποτέ.

Αναλυτικότερα, οι αποκλεισμένοι στη σπηλιά βρέθηκαν σε αδιέξοδο και τελικά δέχτηκαν την πρόταση της Ευγενίας και να βάλουν τέλος στη ζωή τους, παρά να παραδοθούν ή να σφαγιαστούν από τους εχθρούς. Ο Παναγιώτης ζήτησε από τον παπά να τους παντρέψει με την Χαρά. Η Ευγενία κοινώνησε και έδωσε το όπλο στον Θέμη για να έρθει το τέλος από το χέρι του παιδιού της. Το ίδιο ζήτησαν και οι υπόλοιποι για να πεθάνουν με αξιοπρέπεια, όχι ατιμασμένοι.

H σκηνή, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν μπορούσε να μη γίνει αντικείμενο σχολιασμού από τους χρήστες των social media.

Από την άλλη, ο Μίλτος και η Ιφιγένεια έφτασαν στο μοναστήρι όπου βρήκαν τον μικρό Μιλτιάδη, αλλά και τη Λουσίν. Εκείνη έμεινε στο μοναστήρι και το ζευγάρι πήρε το δρόμο της φυγής.

Η Ειρήνη έμεινε στο πλευρό του Χότζα.

Παράλληλα, ο Κεμάλ πρότεινε στον Κερέμ να τον ακολουθήσει για τη δημιουργία μιας νέας Τουρκίας. Μαζί με τον Οσμάν, εντάθηκε η εκστρατεία εναντίον Ελλήνων και Αρμενίων.

Ο Μίλτος και η Ιφιγένεια κατέληγαν την ίδια ώρα στην Αμισό όπου και έπεσαν πάνω στον Οσμάν.

Ο Μίλτος καταφέρνει να ξεφύγει και μετά από άγρια καταδίωξη φτάνει στο ξενοδοχείο για να πάρει την Ιφιγένεια και τον μικρό. Εκεί ένας γάλλος αξιωματικός αποφασίζει να τους βοηθήσει να διαφύγουν, αφού έχουν γαλλικά διαβατήρια.

Το ζευγάρι με τον μικρό πηγαίνει προς το λιμάνι και στη διαδρομή βλέπει το πλήθος που ακούει τον Κεμάλ, ο οποίος ξεσηκώνει τους Τούρκους ενάντια στους Πόντιους και τους Αρμένιους. Προς μεγάλη τους έκπληξη, εκεί βρίσκεται και ο Κερέμ.

Στο τελωνείο, λίγο πριν μπουν στο καράβι, ένας Τούρκος αναγνωρίζει τον Μίλτο και τρέχει να ειδοποιήσει τον Οσμάν. Ο Οσμάν , ο μουτασερίφης και ο Οντούρ καταφτάνουν και υποστηρίζοντας ότι ο Μίλτος, η Ιφιγένεια και ο μικρός είναι Ελληνες, απαιτούν να τους παραδώσουν. Ο Μίλτος, βρισκόμενος σε αδιέξοδο, ομολογεί ότι δεν είναι Γάλλος, ζητώντας από τον αξιωματικό να σώσει την Ιφιγένεια και το παιδί. Μέσα στο σούσουρο, η Ιφιγένεια και ο μικρός καταφέρνουν να μπουν στο πλοίο, ενώ ο Μίλτος συλλαμβάνεται.

Αργότερα, μαζί με άλλους μελλοθάνατους οδηγείται σε πορεία εκτέλεσης. Περνούν από ένα ποτάμι που έχει γίνει κόκκινο από ανθρώπινο αίμα όταν ο Μίλτος βρίσκει τη δύναμη και αρχίζει να χορεύει τον πυρρίχιο, παρασύροντας και τους άλλους. Λίγη ώρα μετά ο Μίλτος πέφτει εξουθενωμένος, ο Κερέμ τον πλησιάζει κι ενώ όλοι περιμένουν να τον σκοτώσει, αυτός του κόβει τα δεσμά και του ψιθυρίζει να φύγει.

Οι δύο φίλοι θα πέσουν τελικά νεκροί ο ένας πλάι στον άλλο, σε μια σκηνή που θα μείνει χαραγμένη στις μνήμες.



Το επεισόδιο έκλεισε με τον μονόλογο της Ιφιγένειας στο πλοίο. Η Ιφιγένεια ήταν η μόνη που κατάφερε να φύγει με το γαλλικό της διαβατήριο, πριν ο Μίλτος θυσιαστεί για τη γυναίκα και το παιδί του.

"Θα κλαίμε ακούραστα πάνω από τον τάφο του λαού μας. Ενός λαού όλο δύναμη, ελπίδα, χαρά. Έχει για φίλο του τον Θεό, τ' αδέρφια και τους εχθρούς του.

Θα θυμόμαστε για πάντα τους αγγέλους μας. Κάθε τους λέξη. Κάθε τους βλέμμα. Κάθε τους χαμόγελο.

Θα ζουν στη σκέψη μας και στην καρδιά μας.

Και με την ευλογία τους θα πορευόμαστε.

Ο θάνατος είν' μικρός, μπροστά σην θύμηση και σην αγάπην..."

Όσο για την επόμενη παραγωγή του, ο Μανούσος Μανουσάκης αποκάλυψε στο TV Έθνος πως σχεδιάζει να κάνει σειρά για το 1821. "Προσπαθώ, σχεδιάζω και οραματίζομαι να κάνω μια σειρά για το 1821. Για το μεγαλείο του αγώνα και για τη μικρότητα της πολιτικής. Θα ξεκινάει από τον απαγχονισμό του Γρηγορίου του Ε’ και θα τελειώνει στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Περνάει όλη αυτή η κοινωνική, πολιτική και ηρωική περίοδος μέσα από τα μάτια δύο ερωτευμένων νέων" είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα