Η σαλμονέλα, η οποία έχει προκαλέσει ανησυχία στη Λαμία από τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Σήμερα, 12 ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι, καθώς η κατάσταση απαιτεί προσοχή, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες. Η λοίμωξη αυτή προκαλείται από το βακτήριο σαλμονέλα και οι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, όπως διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς και πυρετό.
Στατιστικά στοιχεία για τη σαλμονέλλωση
Η σαλμονέλλωση είναι συχνό νόσημα που συνήθως μεταδίδεται μέσω μολυσμένων τροφίμων. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η Salmonella spp. είναι ένα από τα κύρια αίτια τροφιμογενών λοιμώξεων, προκαλώντας διαρροϊκά σύνδρομα σε άτομα όλων των ηλικιών. Στην Ελλάδα, από το 2004 έως το 2025, έχουν καταγραφεί 14,583 περιπτώσεις σαλμονέλλωσης, με ετήσιο ρυθμό 6.14 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους. Το 2025, αυτό το ποσοστό παρουσίασε αύξηση 11% σε σχέση με το 2024.
Ιχνηλάτηση και προληπτικά μέτρα
Ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του ΕΟΔΥ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημειώνει ότι οι υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. «Πρέπει να πάμε πολύ πίσω, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που τηρούνται», δήλωσε. Σημείωσε επίσης ότι η κατανάλωση καλοψημένου κρέατος δεν δημιουργεί πρόβλημα, προτείνοντας να αποφευχθεί η κατανάλωση κοτόπουλου για 2-3 ημέρες.
Καταγραφή ασθενών
Στη Λαμία, 12 ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο και δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Ενδεικτικά, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, είχαν προσέλθει 30 ασθενείς στο νοσοκομείο.
Οδηγίες για ασφαλή τρόφιμα
Οι επιστήμονες προτείνουν πέντε «κλειδιά» για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων: 1. Καλή υγιεινή χεριών και χώρου. 2. Διατήρηση χωριστά των ωμών από τα μαγειρεμένα τρόφιμα. 3. Καλή μαγειρική. 4. Σωστή θερμοκρασία στα τρόφιμα. 5. Χρήση ασφαλούς νερού και πρώτων υλών.
Εργαστηριακός έλεγχος
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το πρώτο τρίμηνο του 2026, εστάλη ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο στα μικροβιολογικά εργαστήρια και τμήματα αιμοδοσίας των νοσοκομείων. Οι πληροφορίες που ζητήθηκαν αφορούσαν τη δυνατότητα εργαστηριακού ελέγχου για παθογόνα που προκαλούν τροφιμογενή νοσήματα. Από τα 115 νοσοκομεία που απευθύνθηκε ο ΕΟΔΥ, απάντησαν τα 92, με υψηλή δυνατότητα εργαστηριακού ελέγχου για Salmonella spp. και Shigella spp.
Η καταγραφή αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση των εργαστηριακών δυνατοτήτων και τη σημασία της πρόληψης για την αποφυγή της σαλμονέλλωσης και άλλων τροφιμογενών νοσημάτων.



