Αυτό το λαχανικό βελτιώνει την όραση και τονώνει την επιδερμίδα

Αυτό το λαχανικό βελτιώνει την όραση και τονώνει την επιδερμίδα

Η γλυκοπατάτα, αν και δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, κερδίζει συνεχώς έδαφος, καθώς τη συναντάμε όλο και πιο συχνά σε επίσημα τραπέζια και εστιατόρια. Αυτό το λαχανικό, που προέρχεται από τη Νότια Αμερική, ξεχωρίζει από τη λευκόσαρκη πατάτα χάρη στη χαρακτηριστική γλυκιά του γεύση, από την οποία πήρε και το όνομά του. Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε ορισμένα νησιά και στην Πελοπόννησο.  

Πέρα από τη νοστιμιά τους, οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C, βήτα-καροτίνης και βιταμινών του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα Β5 και Β6, ενώ περιέχουν επίσης κάλιο. Επιπλέον, είναι χαμηλές σε θερμίδες, με μόλις 135 θερμίδες ανά μέσο μέγεθος.

Σημείωση: Το μαγείρεμα με τη φλούδα βοηθά στη μείωση της απώλειας θρεπτικών συστατικών, όπως η β-καροτίνη και η βιταμίνη C.

Οι γλυκοπατάτες έχει βρεθεί ότι βοηθούν το σώμα με πολλαπλούς τρόπους. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό, κάνουν καλό στα οστά και την καρδιά, προστατεύουν από γαστρεντερικά προβλήματα και διεγείρουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο. Πέρα από αυτά όμως υπάρχουν 2 ακόμα σημαντικά οφέλη στα οποία αξίζει να δώσεις επίσης προσοχή. Ποια είναι αυτά;

Η γλυκοπατάτα βελτιώνει την όραση
Η γλυκοπατάτα περιέχει καροτενοειδή, τα αντιοξειδωτικά τα οποία είναι υπεύθυνα για πολλά από τα οφέλη του τροφίμου, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της καλής όρασης. Ιδιαίτερα, η β-καροτίνη – καθώς μετατρέπεται σε βιταμίνη Α – είναι υπεύθυνη για το πορτοκαλί χρώμα των γλυκοπατατών, ενώ ενισχύει την όραση και διατηρεί τα μάτια υγιή.

Συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος
Η γλυκοπατάτα είναι πλούσια με διάφορα σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και της λάμψης του δέρματος: Η πηγή β-καροτένιου, του αντιοξειδωτικού που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα, βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, επιδιορθώνοντας τα κύτταρα του δέρματος και μειώνοντας την εμφάνιση των ρυτίδων.

Η βιταμίνη C που εμπεριέχει είναι κρίσιμη για τη σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που διατηρεί το δέρμα ελαστικό και ανθεκτικό. Επιπλέον, η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών.

Ακόμα το κάλιο στη γλυκοπατάτα συνεισφέρει στη διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος, που είναι σημαντική για ένα υγιές και λαμπερό δέρμα. Οι επιπλέον βιταμίνες που εμπεριέχει, όπως η βιταμίνη E και η βιταμίνη B6, καθώς και οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των φλεγμονών και στην ευεξία του δέρματος.

πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα