6 τροφές που μπορούν να σας κάνουν να γεράσετε πιο γρήγορα

6 τροφές που μπορούν να σας κάνουν να γεράσετε πιο γρήγορα

Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την εξέλιξη της γήρανσης και τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Ε και η χολίνη, φαίνεται να έχουν προστατευτική δράση στη γνωστική υγεία. Ωστόσο, έξι τροφές θα μπορούσαν να σας κάνουν να γερνάτε πιο γρήγορα. Ας τις δούμε αναλυτικά.

1. Καφές

Αυτοί που κατανάλωναν περισσότερα από έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα έτειναν να έχουν μικρότερο όγκο εγκεφάλου και 53% υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με άνοια σε σύγκριση με όσους πίνουν καφέ που γέμιζαν τα φλιτζάνια τους λιγότερο συχνά.

Κάποιες έρευνες διαπίστωσαν μάλιστα ότι κάθε 100 mg καφεΐνης (περίπου το ισοδύναμο ενός φλιτζάνι καφέ) συνδέθηκε με 2,4 χρόνια επιταχυνόμενης γήρανσης.

Υπάρχουν πάντως πολλές περισσότερες μελέτες που υποδηλώνουν τα οφέλη του καφέ.

Στην πραγματικότητα, οι μέτριες ποσότητες καφέ έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία από τη βελτιωμένη μυϊκή δύναμη έως τον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Κάποιες έρευνες διαπίστωσαν μάλιστα ότι όσοι έπιναν μεταξύ 1,5 και 3,5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης σε σχέση με όσους δεν έπιναν καφέ.

2. Γαλακτοκομικά

Η κατανάλωση γάλακτος έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, οστεοπόρωσης και καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών έχει διερευνήσει τα μειονεκτήματα των γαλακτοκομικών.

Το πλήρες γάλα μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικό. Εκτός από τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του προστάτη και της νόσου του Πάρκινσον, έχει συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά γνωστικής έκπτωσης στους ηλικιωμένους και αυξημένη βιολογική γήρανση.

Το πλήρες γάλα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος και έχει υπάρξει έρευνα που σχετίζεται με δίαιτες με υψηλότερα λιπαρά και φλεγμονές. Όταν πυροδοτείται η φλεγμονή, τα κύτταρα δεν είναι σε θέση να αναγεννηθούν αποτελεσματικά και αρχίζουν να υποβαθμίζονται.

3. Πικάντικα φαγητά

Η προσθήκη πολλών μπαχαρικών στο φαγητό σας μπορεί να σας βάλει σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε άνοια.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν μια ομάδα ηλικιωμένων Κινέζων ενηλίκων για 15 χρόνια και διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν σταθερά περισσότερα από 50 γραμμάρια (περίπου ¼ φλιτζάνι) τσίλι την ημέρα είχαν χαμηλότερα γνωστικά σκορ από εκείνους που έτρωγαν λιγότερα πικάντικα γεύματα.

Ο συνδυασμός συντηρητικών και νατρίου σε ορισμένα συσκευασμένα μπαχαρικά και καυτερές σάλτσες, θα μπορούσε να επηρεάσει τον εγκέφαλο.

4. Νάτριο

Σε πολλούς ανθρώπους, η περίσσεια διατροφικού νατρίου αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακών παθήσεων και χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ συνιστούν τον περιορισμό της πρόσληψης νατρίου στα 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, αλλά οι περισσότεροι Αμερικανοί καταναλώνουν 50% περισσότερο, πιθανώς επειδή το νάτριο κρύβεται σε τρόφιμα που κυμαίνονται από καρυκεύματα και δημητριακά μέχρι επεξεργασμένο τυρί. Αυτές οι «ύπουλες πηγές» νατρίου μπορεί να βλάψουν τον εγκέφαλό σας.

Οι δίαιτες που ήταν πλούσιες σε νάτριο, τις οποίες μια μελέτη όρισε ως περισσότερα από 12.000 χιλιοστόγραμμα (ή 2,1 κουταλάκια του γλυκού) την ημέρα, συνδέθηκαν με χαμηλότερη γνωστική λειτουργία και 330% αύξηση στον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.

5. Υδατάνθρακες

Έχετε σχέση αγάπης-μίσους με τους υδατάνθρακες; Το ίδιο και η επιστήμη. Η δίαιτα κετο υψηλής πρωτεΐνης/χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να κάνει τα όργανά σας να γερνούν πιο γρήγορα, όπως αναφέρουν απ'τη μία πλευρά. Απ'την άλλη, αναφέρουν ότι θα μπορούσε να βελτιώσει την απόδοση του εγκεφάλου.

Παρόλο που η έρευνα είναι αντιφατική, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: οι υδατάνθρακες πυροδοτούν μια φλεγμονώδη απόκριση, η οποία έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία σας.

6. Τεχνητά γλυκαντικά

Η κατανάλωση ενός αναψυκτικού διαίτης την ημέρα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο άνοιας και η υψηλότερη κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού.

Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι ανθρωπογενείς χημικές ουσίες που έχουν σχεδιαστεί για να ξεγελάσουν τον εγκέφαλο ώστε να πιστεύει ότι τρώει ζάχαρη αλλά χωρίς θερμίδες.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα