Ύπνος: Πώς η στάση μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας

Ύπνος: Πώς η στάση μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία μας. Χωρίς αυτόν ο οργανισμός αρχίζει να καταρρέει. Πρέπει όμως να κοιμόμαστε αρκετά και σωστά. Και η στάση του ύπνου φαίνεται έχει σημασία για την υγεία μας.

Ο καθένας έχει τη δική του αγαπημένη στάση ύπνου, στην οποία βολεύεται. Όπως λένε οι ειδικοί στην ιστοσελίδα «Health Digest», η καλύτερη στάση είναι αυτή, όπου οι μύες είναι όσο το δυνατόν πιο χαλαροί και το σώμα αισθάνεται ισορροπημένο και επιτρέπει την αποκατάσταση των μυών και του κεντρικού νευρικού συστήματος.  Για παράδειγμα, ενώ μπορεί να είναι αρκετά ικανοποιητικό να αποκοιμηθείτε μπρούμυτα, έρευνες δείχνουν ότι αυτή η στάση μπορεί να μην κάνει καλό στον αυχένα και την πλάτη σας.

Εμβρυακή στάση
Σε αυτή τη στάση, το κεφάλι είναι προς τα κάτω, το πιγούνι και τα γόνατα προς το στήθος, τα χέρια τραβηγμένα στο σώμα, όπως είναι τα μωρά στη μήτρα. Μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών τείνει να κοιμάται σε αυτή τη στάση (54% γυναικών έναντι 39% ανδρών στις ΗΠΑ), ενώ το 37% των Αμερικανών την περιγράφουν ως την «καλύτερη» στάση ύπνου.

Ωστόσο, η εμβρυακή στάση ίσως δυσκολεύει τον αυχένα και την πλάτη, ενώ σε ορισμένους ανθρώπους πιθανώς εμποδίζει την αβίαστη αναπνοή και την κυκλοφορία του αίματος, εξαιτίας της πίεσης που ασκείται στο διάφραγμα. Από την άλλη πλευρά, η εμβρυακή στάση είναι μια μορφή πλευρικού ύπνου, η οποία γενικά προστατεύει τη σπονδυλική στήλη και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας πόνου στην πλάτη κατά το ξύπνημα, όπως εξήγησε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα «BMJ Open». Προκειμένου να κάνετε καλύτερη αυτή τη στάση, δοκιμάστε να βάλετε ένα μαξιλάρι ή μια τυλιγμένη πετσέτα ανάμεσα στα γόνατά σας, για να διατηρήσετε τη σπονδυλική σας στήλη ουδέτερη και να αποφορτίσετε λίγο την πίεση στον αυχένα, την πλάτη και τους γοφούς σας.

Μπρούμυτα
Περίπου το 7% του αμερικανικού πληθυσμού κοιμάται μπρούμυτα, όπως εκτιμά μελέτη του περιοδικού «Nature and Science of Sleep». «Μια άλλη στάση αναφέρεται ως «θέση ελεύθερης πτώσης», όπου ξαπλώνετε με το κεφάλι σας γυρισμένο στο πλάι και τα χέρια τοποθετημένα κάτω από το μαξιλάρι σας ή τυλιγμένα γύρω από αυτό», αναφέρει αναλυτικά η ιστοσελίδα «Better Sleep Council». Έτσι κοιμάται το 17% των Αμερικανών κάθε βράδυ, ενώ το 26% την περιγράφει ως τη χειρότερη στάση ύπνου.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα