5 τροφές που ένας δερματολόγος συνιστά για ένα υγιές δέρμα

5 τροφές που ένας δερματολόγος συνιστά για ένα υγιές δέρμα

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής και η σωστή διατροφή μπορούν να συμβάλουν στην υγεία του δέρματος. Ενώ οι σχέσεις μεταξύ δέρματος και διατροφής δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί αρκετά, υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στο να δώσετε στο δέρμα σας τις καλύτερες πιθανότητες να δείχνει πιο υγιές.

Όπως αποκαλύπτει στο βιβλίο της «SkinFood» και στη βρετανική Marie Claire η δερματολόγος- διατροφολόγος Dr Thivi Maruthappu, έχετε επιλογές ως προς τη διατροφή σας, ώστε να κάνετε το καλύτερο δυνατό για το δέρμα σας.

1. Προβιοτικά

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν το kimchi, το ξινολάχανο, το κεφίρ και την kombucha -ο άξονας έντερο-δέρμα είναι πραγματικός και η υγεία του εντέρου επηρεάζει την υγεία του δέρματος, συμβάλλοντας μερικές φορές στην επιταχυνόμενη γήρανση του δέρματος, το έκζεμα, την ψωρίαση και την ακμή/ξεσπάσματα. «Ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξετε την υγεία του εντέρου σας είναι να εξετάσετε τα τρόφιμα και όχι τα συμπληρώματα, και τα προβιοτικά τρόφιμα είναι πλούσια σε ωφέλιμα είδη καλών βακτηρίων», εξηγεί η Dr Thivi Maruthappu.

2. Ντομάτες

«Γεμάτη λυκοπένιο, η ταπεινή ντομάτα είναι μια ισχυρή τροφή. Το λυκοπένιο έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι συμβάλλει στην πρόληψη της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες στο δέρμα, η οποία ευθύνεται για τα πρώτα σημάδια πρόωρης γήρανσης του δέρματος», λέει η Dr Thivi Maruthappu. Σύμφωνα με την ίδια, οι μαγειρεμένες ντομάτες περιέχουν υψηλότερα επίπεδα σε λυκοπένιο, οπότε χρησιμοποιήστε τις σε σούπες και βραστά για μέγιστο όφελος.

3. Κεράσια

«Υπάρχει λόγος που το βιβλίο μου SkinFood έχει τα κεράσια στο εξώφυλλο», τονίζει η Dr Thivi Maruthappu! Γεμάτα με ισχυρά φυτοχημικά που καταπολεμούν τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος και αποτρέπουν τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες, περιέχουν επίσης ενώσεις που σας βοηθούν να προλάβετε τον «ύπνο» της ομορφιάς σας -τόσο σημαντικό για την υγιή επιδερμίδα.

4. Δημητριακά ολικής άλεσης

Συχνά πιστεύουμε ότι οι υδατάνθρακες μας κάνουν κακό, αλλά τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως το καστανό ρύζι, η κινόα και η βρώμη ολικής άλεσης, περιέχουν μικροθρεπτικά συστατικά και υποστηρίζουν τα ευεργετικά είδη βακτηρίων του εντέρου λόγω της πλούσιας σε φυτικές ίνες περιεκτικότητάς τους. «Βοηθούν επίσης στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα διατηρώντας τα επίπεδα σταθερά», συμπληρώνει η Dr Thivi Maruthappu.

5. Καρύδια

Τα καρύδια περιέχουν το υψηλότερο επίπεδο ωμέγα 3 λιπαρών οξέων από οποιονδήποτε ξηρό καρπό, ενώ περιέχουν επίσης πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με τον Dr Thivi Maruthappu «Τα ωμέγα 3 βοηθούν στην υποστήριξη του δερματικού φραγμού, διατηρώντας το ελαστικό και λείο και αποτρέποντας την ξηρότητα».

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα