Ο ξηρός καρπός που θα βελτιώσει τη μνήμη σου

Ο ξηρός καρπός που θα βελτιώσει τη μνήμη σου

Είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως ο χαλκός, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος και βοηθάει στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Δεν είναι μυστικό ότι όταν όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος λειτουργούν σωστά, η λειτουργικότητα του εγκεφάλου διαφυλάσσεται και ενισχύεται. Ο εγκέφαλος, άλλωστε, είναι ένας μυς που αποτελείται από λιπώδεις ιστούς με νευρικές οδούς που απαιτούν συνεχή προστασία.

Αυτές οι προφυλάξεις έρχονται με τη μορφή βασικών βιταμινών και μετάλλων που λαμβάνουμε από την τακτική κατανάλωση υγιεινών τροφών. Σε αυτό το σημείο, να σας μιλήσουμε για τα πεκάν, τους ξηρούς καρπούς που βοηθούν με πολλούς τρόπους τον οργανισμό μας αλλά και τον εγκέφαλό μας.

Τα πεκάν είναι πλούσια σε μέταλλα όπως ο χαλκός, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος. Ο χαλκός είναι ένα ζωτικής σημασίας μικροθρεπτικό συστατικό που απαιτείται για τις σωστές μεταβολικές λειτουργίες σε όλο το σώμα. Αυτό περιλαμβάνει τον μεταβολισμό της ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου.

Το μαγνήσιο παίζει ρόλο στη συνολική μυϊκή και γνωστική λειτουργία. Αυτό περιλαμβάνει την πλαστικότητα του εγκεφάλου, έναν όρο που αναφέρεται στη γνωστική ικανότητα προσαρμογής ανάλογα με τις ανάγκες, η οποία περιλαμβάνει την αλλαγή ή την επανασύνδεση των νευρικών συνδέσεων.

Το μαγγάνιο βοηθά τον οργανισμό στο μεταβολισμό βασικών βιταμινών, όπως η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι αναπόσπαστο στοιχείο της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Χωρίς μαγγάνιο στη διατροφή σας, το σώμα μπορεί να δυσκολευτεί να επεξεργαστεί άλλα θρεπτικά συστατικά.

Σύμφωνα με μελέτες που διεξήχθησαν στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Duke, ο ψευδάργυρος παίζει ουσιαστικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων εντός του ιππόκαμπου. Ο ιππόκαμπος είναι ένα μικρό τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται άμεσα στη μνήμη, τη μάθηση και τα συναισθήματα.

Τα υγιεινά λίπη

Ο εγκέφαλος θεωρείται ένα από τα πιο λιπαρά όργανα του ανθρώπινου σώματος, με περισσότερο από το μισό του να αποτελείται από λιπίδια. Ο εγκέφαλος χρειάζεται χοληστερόλη για να λειτουργήσει σωστά και περιέχει πάνω από το είκοσι τοις εκατό της χοληστερόλης του σώματος ανά πάσα στιγμή. Υπάρχει διαφορά μεταξύ της κακής (LDL) χοληστερόλης και της καλής (HDL) χοληστερόλης.

Τα υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικά επεισόδια ή καρδιακές παθήσεις. Η μείωση των κακών λιπιδίων και η ταυτόχρονη αύξηση των καλών λιπαρών οξέων θα βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας, την καρδιαγγειακή σας υγεία και τη μνήμη. Ευτυχώς, τα πεκάν είναι μια πλούσια πηγή ελαϊκού οξέος, ενός μονοακόρεστου λιπαρού οξέος Ωμέγα-9 που είναι γνωστό ότι συμβάλλει στη μείωση της LDL χοληστερόλης, ενώ αυξάνει την HDL χοληστερόλη.

Ο εγκέφαλος είναι επίσης ένας ζωντανός μυς που απαιτεί τη συνεχή πυροδότηση των νευροδιαβιβαστών. Οι νευρώνες είναι ζωτικής σημασίας για τη γνωστική μας ικανότητα να μαθαίνουμε και να διατηρούμε αυτά που έχουμε μάθει. Ένα υγιές νευρωνικό περιβάλλον, γνωστό και ως εγκεφαλικές συνάψεις, βελτιώνει την ικανότητα μνήμης. Με λίγα λόγια, βάλε στη διατροφή σου τα πεκάν.

Πηγή: oneman.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα