6 τροφές που κάνουν καλό στο συκώτι σου

6 τροφές που κάνουν καλό στο συκώτι σου

Το συκώτι επεξεργάζεται το αίμα από το πεπτικό σύστημα και το απαλλάσσει από βλαβερές ουσίες όπως αλκοόλ, φάρμακα και άλλες τοξίνες. Ουσιαστικά πρόκειται για το φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης του σώματός μας.

Σύμφωνα με το ladylike.gr, το συκώτι, παράγει επίσης χοληστερόλη όταν το σώμα τη χρειάζεται και ρυθμίζει τα επίπεδά της στον οργανισμό. Συμμετέχει επίσης στον μεταβολισμό πρωτεΐνών, υδατανθράκων και λιπαρών. Αν και καμία μεμονωμένη τροφή από μόνη της δεν θα ενισχύσει τη λειτουργία του ήπατος, μια γενικά ισορροπημένη διατροφή, πλούσια με τροφές της παρακάτω λίστας, σίγουρα δεν θα το βλάψει.

Σκόρδο

Ένα από τα παλαιότερα φαρμακευτικά τρόφιμα στον πλανήτη, το σκόρδο, περιέχει μια ενεργή ένωση με βάση το θείο που ονομάζεται αλισίνη, η οποία δρα ως κρίσιμος υποστηρικτής της αποτοξίνωσης του ήπατος, βοηθώντας στην απομάκρυνση των προσθέτων τροφίμων και ποτών. Το σκόρδο έχει επίσης τεκμηριωθεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους σε άτομα με Μη Αλκοολική Λιπώδη Νόσο Ήπατος (NAFLD).

Μανιτάρια

Μελέτες έχουν υποδείξει με συνέπεια ότι τα μανιτάρια μπορούν να ανακουφίσουν την ηπατική νόσο. Έρευνα του 2020, βρήκε ότι η υψηλότερη κατανάλωση μανιταριών σχετίζεται σημαντικά με χαμηλότερο επιπολασμό της NAFLD.

Τροφές Πλούσιες σε ω-3 Λιπαρά Οξέα

Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν προστατευτικό ρόλο στην εμφάνιση της NAFLD. Μια διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα μειώνει την ηπατική συγκέντρωση λίπους και το οξειδωτικό στρες. Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλες), οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια), ο λιναρόσπορος, το λινέλαιο, το ηλιέλαιο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Τα σταυρανθή λαχανικά είναι πολύτιμα για ένα υγιές συκώτι

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, περιέχουν ζωτικής σημασίας φυτοθρεπτικά συστατικά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν το συκώτι να εξουδετερώσει χημικές και καρκινογόνες ουσίες.

Αυγά

Τα αυγά παρέχουν μερικές από τις πρωτεΐνες υψηλότερης ποιότητας, που περιέχουν και τα 8 απαραίτητα αμινοξέα, τη χοληστερόλη και την απαραίτητη θρεπτική ουσία χολίνη. Η έρευνα δείχνει ότι η ανεπάρκεια χολίνης μπορεί να οδηγήσει σε NAFLD, καθώς τροφοδοτεί ορισμένες από τις διαδικασίες διήθησης του ήπατος, καθώς και τον μεταβολισμό.

Μούρα

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, όπως τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα σμέουρα, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση κινδύνου NAFLD. Η έρευνα δείχνει ότι οι πολυφαινόλες σε αυτά τα μούρα, μπορούν να βελτιώσουν τις μεταβολικές διαταραχές, οι οποίες προστατεύουν το συκώτι και μπορούν ακόμη και να καταπολεμήσουν τον καρκίνο του ήπατος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα