Λαχτάρα για αλάτι: Τι θέλει να σου πει το σώμα σου

Λαχτάρα για αλάτι: Τι θέλει να σου πει το σώμα σου

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα αλμυρά τρόφιμα είναι μια κοινή λαχτάρα. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται αλάτι (με τη μορφή νατρίου ) για να επιβιώσει.
Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν ήδη περισσότερο από αρκετό πρόσθετο νάτριο , κυρίως από επεξεργασμένα τρόφιμα. Ωστόσο, η συχνή λαχτάρα για αλάτι θα μπορούσε να υποδηλώνει μια υποκείμενη κατάσταση υγείας.

Αυτό το άρθρο συζητά γιατί μπορεί να λαχταράτε το αλάτι, τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σας και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Γιατί λαχταράτε αλάτι;

Είτε η λαχτάρα σας για αλάτι είναι περιστασιακή είτε συχνή, μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους.

Ανία

Δεν είναι ασυνήθιστο να έχετε έντονη επιθυμία για ένα αλμυρό comfort food όταν βαριέστε. Έρευνες δείχνουν ότι το να τρώμε ορισμένα τρόφιμα όταν βαριόμαστε μπορεί να τονώσει το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης . Το φαγητό λόγω πλήξης μπορεί να είναι μια συναισθηματική διατροφική συμπεριφορά ή μοτίβο και για πολλούς ανθρώπους, τα σνακ που επιλέγονται είναι συνήθως αλμυρά, ζαχαρούχα ή συνδυασμός.

Αφυδάτωσ

Το σώμα σας χρειάζεται νάτριο ως ηλεκτρολύτη για να λειτουργήσει σωστά. Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν τα επίπεδα ηλεκτρολυτών είναι χαμηλά. Μπορεί να βρεθείτε να λαχταράτε αλάτι για να αναπληρώσετε αυτή την ανισορροπία.

Επίσης το ίδιο μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την πείνα ελέγχει τη δίψα σας . Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι το σώμα σας θα μπορούσε να λαχταράει αλμυρά σνακ όταν πραγματικά χρειάζεστε νερό.

Χρόνιο στρες

Το άγχος αναγκάζει τα επινεφρίδια να απελευθερώνουν κορτιζόλη και άλλες ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν λαχτάρα για αλμυρά, λιπαρά ή ζαχαρούχα τρόφιμα.

Οι αγχωτικές καταστάσεις μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε συναισθηματική κατανάλωση φαγητού για να ηρεμήσετε, επομένως το αγαπημένο σας αλμυρό φαγητό μπορεί επίσης να γίνει η άμεση λύση σε περιόδους χρόνιου στρες .

Υπερβολικός ιδρώτας

Οι άνθρωποι που ιδρώνουν πολύ, είτε από άσκηση είτε από έκθεση στη ζέστη, μπορεί να λαχταρούν αλμυρά φαγητά. Αυτή είναι η απάντηση του σώματος στην εξισορρόπηση των επιπέδων του ηλεκτρολύτη νατρίου, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη συνολική λειτουργία του σώματος. Εάν αυτός είναι ο λόγος που λαχταράτε το αλάτι, μπορεί επίσης να εμφανίσετε άλλα συμπτώματα όπως δίψα και κόπωση.

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) μπορεί να συνοδεύεται με σωματικά και συναισθηματικά σημάδια που εμφανίζονται μια ή δύο εβδομάδες πριν από την έμμηνο ρύση. Η δίψα και οι αλλαγές στην όρεξη, συμπεριλαμβανομένης της λαχτάρας για αλμυρά τρόφιμα, είναι συχνές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα που επηρεάζουν τα επινεφρίδια (όργανα που παράγουν ορμόνες για τον μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό σύστημα και άλλα) θα μπορούσαν να σας κάνουν να θέλετε αλμυρά σνακ. Ορισμένα φάρμακα περιλαμβάνουν:

  • Αντιμυκητιακά φάρμακα 
  • Γλυκοκορτικοειδή 
  • Αναστολείς σημείων ανοσοθεραπείας 
  • Αναστολείς πρωτεϊνικής κινάσης 

Πάντα να συζητάτε με τον γιατρό σας προτού διακόψετε οποιοδήποτε φάρμακο που υποψιάζεστε ότι μπορεί να συμβάλλει σε μια λαχτάρα για αλάτι.

Ανεπάρκεια νατρίου

Για τα άτομα που έχουν έλλειψη νατρίου, μπορεί να προκύψει λαχτάρα για αλάτι. Αυτή η κοινή ανεπάρκεια ηλεκτρολυτών ( υπονατριαιμία ) μπορεί να προκαλέσει τον εγκέφαλο να παράγει σήματα όρεξης για αλάτι. Η ανεπάρκεια νατρίου πορεί να προκληθεί από ποικίλες αιτίες, όπως διάρροια, έμετος, καρδιακή ανεπάρκεια, λήψη διουρητικών φαρμάκων, ορισμένες ασθένειες των νεφρών και άλλα.


Ποιες άλλες καταστάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν λαχτάρα για αλάτι;

Η λαχτάρα ρουτίνας για αλάτι μπορεί επίσης να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης υγείας.

Νόσος του Addison

Η νόσος του Addison είναι μια σπάνια γενετική πάθηση που συμβαίνει όταν τα επινεφρίδια δεν παράγουν αρκετή κορτιζόλη. Χωρίς αυτή την ορμόνη, το σώμα μπορεί να χάσει γρήγορα νάτριο. Τα συμπτώματα της νόσου του Addison περιλαμβάνουν λαχτάρα για αλάτι, κόπωση, υπερμελάγχρωση και πολλά άλλα.

Σύνδρομο Bartter

Μια σπάνια γενετική πάθηση γνωστή ως σύνδρομο Bartter επηρεάζει την ικανότητα των νεφρών να επαναπορροφούν το αλάτι και άλλους ηλεκτρολύτες, γεγονός που προκαλεί την απώλεια αυτών των θρεπτικών συστατικών μέσω της ούρησης. Αυτή η υπερβολική απώλεια αλατιού οδηγεί σε έντονη επιθυμία για κατανάλωση αλμυρών τροφών και άλλα συμπτώματα όπως αφυδάτωση, κόπωση, κράμπες, αδυναμία και εύθραυστα οστά.

Κυστική ίνωση

Μια άλλη γενετική διαταραχή γνωστή ως κυστική ίνωση (CF) προκαλεί συσσώρευση παχύρρευστης βλέννας στα όργανα του σώματος. Αυτό εμποδίζει τη μεταφορά νατρίου μέσω του σώματος, παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη. Τα άτομα με κυστική ίνωση μπορεί να επιθυμούν αλμυρές τροφές επειδή χάνουν εύκολα το νάτριο. Αυτή η διαταραχή συνήθως διαγιγνώσκεται λίγο μετά τη γέννηση.


Πότε να αναζητήσετε βοήθεια

Δεν είναι ασυνήθιστο να νιώθετε λαχτάρα για τα αγαπημένα σας αλμυρά φαγητά περιστασιακά. Το αλάτι (με τη μορφή νατρίου) είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του σώματος, επομένως αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, εκτός εάν καταναλώνετε τακτικά υπερβολική ποσότητα νατρίου με τη μορφή επεξεργασμένων ή πρόχειρων τροφών.

Ωστόσο, εάν έχετε συνέχεια επιθυμία για αλμυρά σνακ και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ίσως είναι καιρός να συμβουλευτείτε ένα ειδικό. Δείτε επίσης εάν αντιμετωπίζετε και άλλα ασυνήθιστα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να υποδεικνύουν μια κατάσταση υγείας ή διατροφική διαταραχή.

Συμβουλές για να μειώσετε το αλάτι

Υπάρχει μια ποικιλία διαφορετικών γεύσεων που μπορεί να ικανοποιήσουν τη λαχτάρα σας για αλάτι χωρίς να προσθέσετε πολύ νάτριο στην καθημερινή σας πρόσληψη. Όταν μαγειρεύετε, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το αλάτι με άλλα καρυκεύματα, όπως σκόρδο, βότανα, μαύρο πιπέρι, ξύδι ή λεμόνι.

Μια πρόταση για ένα αλμυρό (αλλά υγιεινό) σπιτικό σνακ είναι να καβουρδίσετε τα ρεβίθια σε ελαιόλαδο και να ρίξετε πολύ λίγο αλάτι. Τα κονσερβοποιημένα είδη όπως ο τόνος μπορούν να ξεπλυθούν για να εξαλειφθεί μέρος του προστιθέμενου νατρίου.

Αν ψάχνετε για συσκευασμένα σνακ, ελέγξτε τις διατροφικές ετικέτες για το πόσο αλάτι περιλαμβάνεται. Οι ειδικοί συνιστούν ότι τα προϊόντα με λιγότερο από 140 χιλιοστόγραμμα (mg) νατρίου ανά μερίδα μπορεί να είναι ασφαλείς επιλογές.

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε περιστασιακά μια λαχτάρα για αλάτι λόγω πλήξης, άγχους ή αφυδάτωσης. Ωστόσο, μια συνηθισμένη λαχτάρα για αλμυρά τρόφιμα μπορεί να υποδηλώνει ένα άλλο υποκείμενο πρόβλημα, όπως μια παρενέργεια φαρμάκου ή άλλη κατάσταση υγείας. Εάν η εναλλαγή εναλλακτικών λύσεων για να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες σας για αλάτι δεν μειώνει τη λαχτάρα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να αποκλείσετε άλλες αιτίες.

πηγή: jenny.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα