Δύο γιατροί επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση αυτής της τροφής το βράδυ θα σας κάνει να κοιμηθείτε σαν μωρό

Δύο γιατροί επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση αυτής της τροφής το βράδυ θα σας κάνει να κοιμηθείτε σαν μωρό

Αν έχετε βαρεθεί να μετράτε πρόβατα, ένα ποτήρι γάλα θα μπορούσε να σας βοηθήσει να έχετε έναν βαθύ και ξεκούραστο ύπνο.
«Πιείτε το ποτήρι γάλα σας πριν πάτε για ύπνο». Αυτή η δήλωση ή σύσταση, την οποία πιθανώς οι σαραντάρηδες (και ακόμη και οι νεότεροι) άκουγαν σε όλη την παιδική τους ηλικία, ακούγεται τώρα περίεργη.

Με την πάροδο των χρόνων, η συνήθεια αυτή έχει χαθεί και λίγες είναι οι σημερινές γενιές που πίνουν ή έχουν πιει, λίγα λεπτά πριν πέσουν για ύπνο, ένα καλό ποτήρι γάλα. Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για το πιο «οικολογικό» φυτικό γάλα της διατροφής σας, δηλαδή από πατάτες, γάλα αμυγδάλου ή αγελαδινό.

Ο λόγος για αυτή τη συνήθεια δεν ήταν, τουλάχιστον όχι αποκλειστικά, ότι η κατανάλωσή του βοηθά στην ενίσχυση της φυσικής κατάστασης ή στην ενδυνάμωση των οστών, αλλά ότι πάντα πίστευαν ότι ένα καλό ποτήρι γάλα ενθαρρύνει τον ύπνο. Ή, τουλάχιστον, σας βοηθάει να αποκοιμηθείτε πολύ καλύτερα, αλλά σε ποιο βαθμό ισχύει αυτό;

Ένα καλό ποτήρι γάλα πριν τον ύπνο είναι: η αποτελεσματική θεραπεία για την αϋπνία;

Οι γιατροί Mar Mira και Sofía Ruiz del Cueto από την Clínica Mira+Cueto ανέλαβαν να κάνουν ορατή και να μας μιλήσουν για αυτή τη μικρή συνήθεια που, πρέπει να πούμε, δεν την τηρούν πολλοί άνθρωποι. Στην πραγματικότητα, όσοι το κάνουν, βρίσκονται στο άλλο άκρο- προχωρούν στην εισαγωγή διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων κατά τη διάρκεια του υγιεινού και εύκολου δείπνου τους για να χάσουν βάρος, αλλά σε ποιο βαθμό τους βοηθάει να αποκοιμηθούν; Είναι ένας παλιός μύθος ή όντως τους βοηθάει να ξεκουραστούν; Το εξετάζουμε.

Πράγματι, όπως επισημαίνουν οι γιατροί, «τα γαλακτοκομικά προϊόντα συνιστώνται για δείπνο επειδή μας βοηθούν να κοιμόμαστε καλύτερα». Αυτό είναι δυνατό επειδή το σκεύασμά τους περιέχει τρυπτοφάνη, πρόδρομη ουσία της σεροτονίνης και, ταυτόχρονα, της μελατονίνης, η οποία διεγείρει τον ύπνο.

Αλλά λειτουργεί αυτό και για τους ενήλικες; Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί: «Το ιδανικό είναι να πίνετε γάλα χωρίς λακτόζη, επειδή χωνεύεται καλύτερα. Αν δεν θέλουμε το γάλα αυτό καθαυτό, μπορούμε να το συμπεριλάβουμε ως επιδόρπιο και να το πάρουμε στο τραπέζι του δείπνου».

Ωστόσο, προειδοποιούν: «Σε περιπτώσεις που ελέγχουμε το υπερβολικό βάρος, θα πρέπει να αποκλείσουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα το βράδυ, ιδίως τα λιπαρά ή ημι-κατεργασμένα τυριά. Και καθώς χάνουμε βάρος θα επανεισάγουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα το γιαούρτι, αλλά αποβουτυρωμένο».

Και αυτή δεν είναι η μόνη ποιότητα που θα σας ενθαρρύνει να πιείτε ένα ποτήρι γάλα πριν πάτε για ύπνο.

Εάν έχετε την τάση να έχετε κοιλιακό φούσκωμα...

Μεταξύ των πολλών ιδιοτήτων και πλεονεκτημάτων του, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι, όπως επεσήμαναν οι γιατροί, η κατανάλωση γάλακτος μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να ξεφουσκώσουμε, αλλά δεν είναι κατάλληλο για όλους!

Ο λόγος είναι πολύ απλός: δεν χωνεύουμε όλοι μας εξίσου καλά τα γαλακτοκομικά προϊόντα και, ανάλογα με αυτό, είναι σκόπιμο ή όχι να τα εισάγουμε.

Υπό αυτή την έννοια, αν θέλετε να υιοθετήσετε ή να συμπεριλάβετε μια συνήθεια που θα σας βοηθήσει να μειώσετε το φούσκωμα της κοιλιάς -πέρα από τις συστάσεις αυτών των συμβουλών-, οι γιατροί συνιστούν την κατανάλωση ελαφρών, εύπεπτων τροφών στο δείπνο. Και, πάνω απ' όλα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να αναλύσει αν είναι σκόπιμο ή όχι να τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα για το σκοπό αυτό και, φυσικά, για να λάβετε τις σωστές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα