Κορωνοϊός: Μπορεί να μας χτυπήσει ταυτόχρονα με την γρίπη;

Κορωνοϊός: Μπορεί να μας χτυπήσει ταυτόχρονα με την γρίπη;

Κορωνοϊός και γρίπη είναι πάλι σε έξαρση. Και αυτό μας επαναφέρει σε ένα ερώτημα που βασανίζει από το 2020. Πόσο πιθανό είναι να αρρωστήσει κανείς και από τα δύο ταυτόχρονα; Η επιστήμη απαντά.

Κορωνοϊός και γρίπη μαζί

Σύμφωνα με το healthview.gr, ευτυχώς, η μόλυνση από κορωνοϊό και γρίπη ταυτόχρονα φαίνεται να είναι σπάνιο φαινόμενο.

Πέρυσι, το αμερικανικό CDC παρακολούθησε τις συλλοιμώξεις στις ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι το 3% των ατόμων που νοσηλεύτηκαν με γρίπη βρέθηκαν επίσης θετικά στην Covid. Και η επικεφαλής του CDC, Δρ Mandy Cohen, ανέφερε στο NBC News τον Δεκέμβριο ότι οι συλλοιμώξεις δεν φαίνεται να είναι τόσο συνηθισμένες ούτε φέτος.

«Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε ανθρώπους που είναι θετικοί σε περισσότερους από έναν ιούς του αναπνευστικού ταυτόχρονα, αλλά βλέπουμε πολλές ασθένειες», είπε στο NBC News. «Βλέπουμε συλλοιμώξεις σε περίπου παρόμοιο επίπεδο με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι», πρόσθεσε.

Ο John Wherry, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, λέει ότι η προστασία από τη συλλοίμωξη έχει να κάνει με το αμυντικό σύστημα του ίδιου του οργανισμού μας.

«Υπάρχει η ιδέα εκεί έξω, με δεδομένα από ζωικά μοντέλα, ότι μια μόλυνση μπορεί να σας κάνει πιο ανθεκτικούς σε μια άλλη μόλυνση που εμφανίζεται την ίδια στιγμή», λέει.

Αυτό το φαινόμενο, που ονομάζεται ιογενής παρεμβολή, συμβαίνει όταν η λοίμωξη από έναν ιό ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας τις πιθανότητες να μολυνθεί από άλλο ιό.

«Η ανοσολογική απάντηση στο ένα είδος κλείνει την πόρτα στο άλλο», λέει ο Δρ Jake Scott, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους στην Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ.

Ο Scott, ο οποίος νοσηλεύει ασθενείς στο νοσοκομείο του Στάνφορντ, δεν βλέπει αυτή τη στιγμή πολλούς ανθρώπους με γρίπη και Covid.

«Δεν μπορώ να θυμηθώ να είχα ποτέ ασθενή που να βρέθηκε θετικός και στα δύο», λέει. «Νομίζω ότι είναι αρκετά ασυνήθιστο», προσθέτει.

Αυτό μπορεί να εξαρτάται κι από το άτομο, ωστόσο.

«Ένας 22χρονος που έχει γρίπη και αναρρώνει καλά μπορεί να έχει αυτή τη φλεγμονώδη αντίσταση στην Covid-19 για κάποιο χρονικό διάστημα — ημερών ή ίσως και μία εβδομάδα μετά», λέει ο Wherry. «Ενώ ένας αδύναμος 87χρονος που έχει γρίπη και είναι ήδη σε κίνδυνο σωματικά και αναπνευστικά και κολλάει Covid-19 μια εβδομάδα αργότερα μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση», τονίζει.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η λοίμωξη από Covid και γρίπη ταυτόχρονα μπορεί να κάνει κάποιον πιο άρρωστο.

Μια μετα-ανάλυση 95 μελετών, που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο στο International Journal of Infectious Diseases, διαπίστωσε ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί τόσο από Covid όσο και από γρίπη είναι πιο πιθανό να χρειαστούν αναπνευστική υποστήριξη ή να πεθάνουν, ιδίως εάν έχουν μολυνθεί από γρίπη Α, ένα στέλεχος το οποίο τείνει να προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα υψηλά ποσοστά και των δύο ιών αυτή τη στιγμή είναι ένας καλός λόγος για να κάνει κάποιος τα εμβόλια για την Covid και τη γρίπη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα