Πέντε υγιεινές τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες

Πέντε υγιεινές τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες

Με τα χρόνια, οι υδατάνθρακες έχουν αποκτήσει κακή φήμη. Οι άνθρωποι συχνά τους συνδέουν με αύξηση βάρους, διαβήτη τύπου 2 και μια ποικιλία άλλων καταστάσεων υγείας. Κι είναι αλήθεια ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, συνήθως στερούνται σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, πολλά τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες είναι στην πραγματικότητα πολύ καλές προσθήκες στη διατροφή σου.

Ενώ οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να είναι ευεργετικές για μερικούς ανθρώπους, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφεύγεις εντελώς τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Παρακάτω λοιπόν θα βρεις 5 τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες που είναι απίστευτα υγιεινές.

Κινόα 

Η κινόα είναι ένα θρεπτικό ψευτοδημητριακό που έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στους fitness lovers. Η μαγειρεμένη κινόα περιέχει 70% υδατάνθρακες, καθιστώντας την τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Ωστόσο, είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Η κινόα είναι πλούσια σε πολλά μέταλλα και φυτικές ενώσεις και έχει συνδεθεί με ποικίλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα και της υγείας της καρδιάς. Επιπλέον, δεν περιέχει γλουτένη, γεγονός που την καθιστά μια δημοφιλή, εναλλακτική λύση για το σιτάρι, για όσους ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη. Καθώς είναι σχετικά υψηλή σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υγιούς διαχείρισης βάρους και της υγείας του εντέρου.

Βρώμη

Η βρώμη είναι ένα υγιεινό δημητριακό ολικής αλέσεως και μια εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Η ακατέργαστη βρώμη περιέχει 70% υδατάνθρακες. Μια μερίδα 1 φλιτζάνι (81 γραμμάρια) περιέχει 54 γραμμάρια υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων 8 γραμμαρίων φυτικών ινών.

Η βρώμη είναι επίσης μια σχετικά καλή πηγή πρωτεΐνης και περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα περισσότερα δημητριακά. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση βρώμης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης. Η κατανάλωση βρώμης μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ειδικά σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, η βρώμη είναι πολύ χορταστική, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους.

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι ένα δημοφιλές φρούτο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε πολλές διαφορετικές συνταγές. Μια μεγάλη μπανάνα (136 γραμμάρια) περιέχει περίπου 31 γραμμάρια υδατάνθρακες, είτε με τη μορφή αμύλου είτε με σάκχαρα. Οι μπανάνες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και βιταμίνες Β6 και C και περιέχουν αρκετές ευεργετικές φυτικές ενώσεις. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο, οι μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι ένας νόστιμος, θρεπτικός κόνδυλος ή λαχανικό ρίζας. Μισό φλιτζάνι (100 γραμμάρια) πουρέ από μαγειρεμένες γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους, περιέχει περίπου 20,7 γραμμάρια υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούνται από άμυλο, ζάχαρη και φυτικές ίνες. Eίναι επίσης μια πλούσια πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C και καλίου. Επιπλέον, είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών στα κύτταρα.

Παντζάρια

Τα παντζάρια περιέχουν περίπου 10 γραμμάρια υδατανθράκων ανά 100 γραμμάρια. Είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και ισχυρά αντιοξειδωτικά. Τα παντζάρια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα, νιτρικά άλατα, τα οποία μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου. Το μονοξείδιο του αζώτου μειώνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αρκετών ασθενειών.

Ο χυμός τους είναι επίσης πολύ υψηλός σε νιτρικά άλατα, τα οποία βελτιώνουν τη σωματική απόδοση. Αυτό συμβαίνει επειδή το μονοξείδιο του αζώτου χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας στο οξυγόνο να ρέει πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της άσκησης.

πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα