Ποια καθαριστικά είναι επικίνδυνα όταν αναμειγνύονται μεταξύ τους;

Ποια καθαριστικά είναι επικίνδυνα όταν αναμειγνύονται μεταξύ τους;

Το να διατηρούμε το σπίτι μας απαλλαγμένα από βακτήρια είναι σημαντικό, αλλά ορισμένα προϊόντα οικιακού καθαρισμού μπορεί να είναι απίστευτα επικίνδυνα όταν αναμειγνύονται μεταξύ τους.

Οι χημικές αντιδράσεις που δημιουργούν τα καθαριστικά όταν αναμειγνύονται δημιουργούν τοξικά υγρά και αναθυμιάσεις που δεν είναι μόνο επιβλαβή για τα μικρόβια αλλά και την υγεία σας.

Για παράδειγμα η χλωρίνη δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται με άλλα προϊόντα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε τοξικές αναθυμιάσεις, που είναι πολύ επικίνδυνες για το αναπνευστικό, και γενικότερα για την υγεία μας.

Η χλωρίνη είναι ένα συχνό προϊόν καθαρισμού και τα περισσότερα προϊόντα με βάση τη χλωρίνη δεν μπορούν να αναμειχθούν με προϊόντα που περιέχουν αμμωνία, καθώς το μείγμα που προκύπτει είναι πολύ επιβλαβές για την υγεία μας και μπορεί να αποδειχθεί τοξικό.

Τα καθαριστικά που είναι επικίνδυνα όταν αναμειγνύονται μεταξύ τους

Υπάρχουν ορισμένα καθαριστικά σπιτιού που δεν πρέπει να αναμειγνύονται μεταξύ τους, καθώς μπορεί να δημιουργήσουν επικίνδυνες αναθυμιάσεις ή χημικές ενώσεις. Ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα είναι:

Χλωρίνη και αμμωνία: Ο συνδυασμός χλωρίνης και αμμωνίας δημιουργεί χλωραμίνη, ένα τοξικό αέριο που μπορεί να προκαλέσει βήχα, αναπνευστικά προβλήματα, κάψιμο και δάκρυα στα μάτια.

Χλωρίνη και ξίδι: Ο συνδυασμός χλωρίνης και ξιδιού δημιουργεί χλωριούχο αέριο, ένα άλλο τοξικό αέριο που μπορεί να προκαλέσει τα ίδια συμπτώματα με την χλωραμίνη.

Υπεροξείδιο του υδρογόνου και ξίδι: Ο συνδυασμός υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ) και ξιδιού δημιουργεί υπεροξικό οξύ, το οποίο μπορεί να είναι τοξικό και να ερεθίσει το δέρμα, τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα.

Εντομοκτόνα και προϊόντα καθαρισμού: Ο συνδυασμός εντομοκτόνων και προϊόντων καθαρισμού μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εντομοκτόνων ή να δημιουργήσει επικίνδυνες χημικές ενώσεις.

Καθαριστικά για το μπάνιο και καθαριστικά για την κουζίνα: Ο συνδυασμός καθαριστικών για το μπάνιο και καθαριστικών για την κουζίνα μπορεί να δημιουργήσει χημικές ενώσεις που είναι ερεθιστικές για το δέρμα και τα μάτια.

Για να αποφύγετε την ανάμειξη επικίνδυνων καθαριστικών, είναι σημαντικό να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων προσεκτικά. Οι ετικέτες θα πρέπει να αναφέρουν εάν ένα προϊόν είναι συμβατό με άλλα καθαριστικά. Εάν δεν είστε σίγουροι για το αν δύο καθαριστικά είναι ασφαλή να αναμειχθούν, είναι καλύτερο να μην τα αναμειγνύετε.

4 tips για των ασφαλή χρήση καθαριστικών

  • Φοράτε πάντα γάντια και γυαλιά ασφαλείας όταν χρησιμοποιείτε επικίνδυνα καθαριστικά.
  • Αερίζετε καλά το χώρο πριν και μετά τη χρήση καθαριστικών.
  • Μην χρησιμοποιείτε τοξικά καθαριστικά σε χώρους με παιδιά ή κατοικίδια.
  • Μην αποθηκεύετε καθαριστικά σε χώρους που είναι ζεστά ή υγρά.
  • Με προσεκτική χρήση, μπορείτε να καθαρίσετε το σπίτι σας με ασφάλεια και αποτελεσματικά.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα