Επιδόρπια που προτείνουν 3 διαιτολόγοι

Επιδόρπια που προτείνουν 3 διαιτολόγοι

Τρεις διαιτολόγοι μοιράζονται τις προτιμήσεις τους σε επιδόρπια και εξηγούν τους λόγους που δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τα γλυκά.
Μέλι αντί για ζάχαρη, φρούτο αντί για γλυκό και σπιτικά χειροποίητα γλυκά χωρίς ζάχαρη αντί για αυτά του ζαχαροπλαστείου.

Σε αυτές τις λύσεις καταφεύγουν όσοι κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να μειώσουν τη ζάχαρη στη διατροφή τους ή να υιοθετήσουν μια συνολικά πιο υγιεινή διατροφή.

Τρεις Αμερικανοί διαιτολόγοι που μίλησαν στην ιστοσελίδα Today.com συμφωνούν ότι το επιδόρπιο μπορεί να αποτελέσει μέρος οποιουδήποτε προγράμματος υγιεινής διατροφής. Η Grace Derocha, πιστοποιημένη διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, η Whitney Linsenmeyer, Ph.D., καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Saint Louis και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας και η πιστοποιημένη διαιτολόγος Frances Largeman-Roth, εξηγούν ότι δεν χρειάζεται να δαιμονοποιούμε τα γλυκά και τη ζάχαρη, ούτε να αυτοτιμωρούμαστε επειδή επιθυμούμε ένα επιδόρπιο.

Αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι μπορούμε να εντάξουμε τα γλυκά σε μια υγιεινή διατροφή λαμβάνοντας βέβαια υπόψη την ισορροπία στα μεγέθη των μερίδων, τους στόχους για την υγεία μας και τους ιατρικούς περιορισμούς. «Αντί να αποφεύγω συνεχώς όλα τα πρόσθετα σάκχαρα, η νοοτροπία μου είναι να τα περιορίζω όλη την ημέρα και να τα "φυλάω" για το επιδόρπιο, στο οποίο ανήκουν», αναφέρει αναλυτικότερα η Linsenmeyer.

Τι γλυκά επιλέγουν οι διαιτολόγοι

– Σπιτικά μπισκότα

Τα σπιτικά μπισκότα συγκαταλέγονται στα τρόφιμα που επιλέγουν οι διαιτολόγοι για γλυκό. Η Linsenmeyer έχει πάντα έτοιμη σπιτική ζύμη μπισκότων στην κατάψυξη, ώστε να ψήνει όποτε και όσα θελήσει στον φούρνο της για να είναι φρέσκα.

– Παγωτό με φρούτα εποχής και μέλι

«Μου αρέσει να απολαμβάνω φρέσκα, εποχιακά φρούτα με παγωτό», λέει η Largeman-Roth. Το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι μια ενημέρωση για το ποια φρούτα είναι στην εποχή τους κάθε μήνα και μια βόλτα στη λαϊκή.

Και για ακόμη πιο υγιεινό αποτέλεσμα, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό παγωτό.

– «Nicecream» με μπανάνες και άλλα φρούτα

Η Derocha θεωρεί τα σπιτικά nicecream μια «ευχάριστη έκπληξη». Τα nicecream είναι φτιαγμένα από φρούτα που είναι ξεφλουδισμένα και κατεψυγμένα και στη συνέχεια αναμειγνύονται δημιουργώντας μια κρεμώδη υφή.

Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα συστατικά, όπως εκχύλισμα βανίλιας, γάλα ή φυστικοβούτυρο, για περισσότερη γεύση. Στο OW έχουμε δώσει συνταγή για πολύ νόστιμο «nicecream» φράουλα χωρίς ζάχαρη.

– Σοκολάτα για επιδόρπιο

«Αν δεν έχω αρτοσκευάσματα, θα έχω πάντα λίγη σοκολάτα», λέει η Linsenmeyer. Συνήθως προτιμάει τις μπάρες σοκολάτας τις οποίες εμπλουτίζει με συστατικά όπως θαλασσινό αλάτι, πορτοκάλι ή ξηρούς καρπούς.

Η Derocha αναφέρει ότι μερικές φορές απολαμβάνει μερικά κομμάτια σοκολάτας υψηλής ποιότητας. Αφήνει τη σοκολάτα να λιώσει στο στόμα της και νιώθει ότι εκείνη τη στιγμή «ανασαίνει» παίρνοντας μια απόσταση από όλα όσα συμβαίνουν γύρω της.

– Smoothies

Η Derocha λατρεύει, επίσης, τα smoothies. Το πρωί, συνηθίζει να φτιάχνει ένα πράσινο smoothie με σπανάκι και φρούτα όπως μάνγκο, ροδάκινο ή ανανά. Μπορεί επίσης να προσθέσει γιαούρτι, ένα υποκατάστατο γάλακτος ή νερό καρύδας. Μερικές φορές, βάζει ακόμα και τόφου επειδή «σου δίνει λίγη πρωτεΐνη και παίρνει τη γεύση από ό,τι το ανακατεύεις». Επιπλέον, μπορεί να παγώσει το μείγμα για να το απολαύσει αργότερα ως παγωμένη γρανίτα.

– Παγωμένες μπάρες γιαουρτιού με ξηρούς καρπούς

Οι παγωμένες μπάρες γιαουρτιού είναι το υγιεινό σνακ που καλύπτει τη λαχτάρα για παγωτό και συγκαταλέγεται επίσης στα αγαπημένα επιδόρπια της Derocha.

«Μου αρέσει να βάζω μερικούς ξηρούς καρπούς, όπως φιστίκια Αιγίνης και μούρα», αναφέρει. Άλλοι πασπαλίζουν τις μπάρες με μέλι ή κομματάκια σοκολάτας.

– Ντιπ cannoli

Ο σύζυγος της Derocha λατρεύει τα κανόλι, γλυκά αρτοσκευάσματα της Σικελίας γεμισμένα με μια γλυκιά, κρεμώδη γέμιση που περιέχει ρικότα αλλά όπως δηλώνει, «δεν είμαι ο καλύτερος στο να τα φτιάχνω, οπότε φτιάχνω ντιπ cannoli, που είναι πολύ πιο εύκολο». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μπολ με γέμιση από κανόλι, στο οποίο μπορείς να βουτήξεις ό,τι θέλεις, όπως τσιπς από πιτάκια κανέλας ή σπασμένα κομμάτια cannoli.

Ποια γλυκά αποφεύγουν οι διαιτολόγοι

Το μόνο είδος επιδορπίων που αποφεύγουν οι ειδικοί είναι λιχουδιές που ισχυρίζονται ότι είναι πιο υγιεινές ή «πιο light» εκδοχές του αληθινού, που συχνά περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει να σταματήσουμε να καταναλώνουμε, ενώ ένα από αυτά, η ασπαρτάμη, έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό καρκινογόνο.

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί συμφώνησαν ότι θα προτιμούσαν οι πελάτες τους να καταναλώνουν την πραγματική εκδοχή των λιχουδιών σε κανονικές, προσεκτικές μερίδες. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση μπορεί να μην ταιριάζει σε όλους ή να είναι ευκολότερη για κάποιους.

Επίσης, άνθρωποι που έχουν συνηθίσει  να τρώνε μεγαλύτερες μερίδες μπορεί να θεωρήσουν δύσκολο να φάνε μικρότερη μερίδα γλυκού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Linsenmeyer προτείνει τη σταδιακή μείωση του μεγέθους της μερίδας ή την προσθήκη φρούτων ή ξηρών καρπών στη μικρότερη μερίδα, ώστε να μοιάζει μεγαλύτερη.

Πηγή: ow.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα