Υγιεινή διατροφή: Το μυστικό είναι στην οργάνωση του ψυγείου

Υγιεινή διατροφή: Το μυστικό είναι στην οργάνωση του ψυγείου

Το ψυγείο σου μπορεί να γίνει ο νούμερο ένα σύμμαχός σου στην προσπάθεια να τρέφεσαι υγιεινά, αρκεί να το οργανώσεις σωστά. Εάν κάθε φορά που ανοίγεις την πόρτα του, το πρώτο πράγμα που βλέπεις είναι επεξεργασμένες τροφές και ανθυγιεινά σνακ, τότε οι πιθανότητες να κάνεις υγιεινές επιλογές είναι ελάχιστες έως μηδαμινές. 

Ας ξεκινήσουμε με λίγη προετοιμασία. Ένα καθαρό ψυγείο, ελεύθερο από δυσάρεστες μυρωδιές και βακτήρια, εγγυάται την καλύτερη συντήρηση των τροφίμων σου. Για αυτό, το άδειασμα και ο γενικός καθαρισμός του ψυγείου πρέπει να γίνονται, τουλάχιστον μία με δύο  φορές τον χρόνο. Ξεκίνα, λοιπόν, αδειάζοντας εντελώς το ψυγείο σου.

Βγάλε το από την πρίζα και αφαίρεσε τα αποσπώμενα ράφια και συρτάρια για να τα πλύνεις και να τα στεγνώσεις καλά. Στη συνέχεια, καθάρισε και τα εσωτερικά τοιχώματα του ψυγείου με χλιαρό νερό και ξύδι. Σκούπισέ το καλά και τοποθέτησε και πάλι τα ράφια.  Επίσης σκέψου μήπως χρειάζεσαι έναν ψυγειοκαταψύκτη για να καλύπτεις τις ανάγκες όλης της οικογένειας.

Για να βρίσκεις αμέσως αυτό που χρειάζεσαι, θα πρέπει να διαχωρίσεις τα τρόφιμα και να τα τοποθετήσεις σε καθορισμένες θέσεις. Αν τα κατηγοριοποιήσεις ανάλογα με το είδος τους, όπως π.χ. φρούτα, λαχανικά, τυριά, σνακς, θα γνωρίζεις προς τα πού να κατευθύνεις το χέρι σου, ακόμα και πριν ανοίξεις την πόρτα του ψυγείου. Παράλληλα, θα είναι πιο εύκολο να φτιάχνεις τη λίστα για τα ψώνια και δεν θα ξεμένεις ποτέ από τα βασικά υλικά σου.

Εφοδιάσου με σετ δοχείων φαγητού, που κλείνουν αεροστεγώς ή σακουλάκια τροφίμων με κλείσιμο zip και τοποθέτησε τις μερίδες φαγητού. Με αυτόν τον τρόπο έχεις πολλαπλό όφελος. Το φαγητό συντηρείται πιο αποτελεσματικά, ο χώρος που καταλαμβάνει στο ψυγείο είναι μικρότερος, κερδίζεις χρόνο από το ζέσταμα ενώ ανά πάσα στιγμή γνωρίζεις πόσες μερίδες φαγητού διαθέτεις. 

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, ενυδατώνουν τον οργανισμό και αποτελούν το ιδανικό σνακ. Πολλές φορές, η (βαρετή για πολλούς) διαδικασία του πλυσίματος και της κοπής των φρούτων και των λαχανικών, «αναβάλλει» την κατανάλωσή τους. Αν, όμως, είναι όλα πλυμένα και κομμένα σε δοχεία στο ψυγείο, τότε δεν θα υπάρχει άλλη δικαιολογία. Πριν τοποθετήσεις τα φρούτα στο ψυγείο, πλύνε τα και στέγνωσέ τα για να είναι έτοιμα για κατανάλωση.

Έτσι κάθε φορά που θα έχεις ανάγκη από ένα σνακ, απλά θα ανοίγεις το ψυγείο και θα παίρνεις ένα φρούτο, πλυμένο και έτοιμο για κατανάλωση. Ορισμένα λαχανικά, όπως το μαρούλι ή το λάχανο μπορείς να τα πλένεις και να τα κόβεις από την προηγούμενη, να τα κλείνεις αεροστεγώς σε δοχείο φαγητού ή σε σακουλάκι, προκειμένου να έχεις έτοιμη σαλάτα μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά και να μην καταφεύγεις στην εύκολη λύση της πίτσας.

Μπορείς επίσης να έχεις έτοιμα βρασμένα αυγά στο ψυγείο – μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης- για να τα προσθέσεις στο πρωινό σου, σε μία σαλάτα ή να τα καταναλώσεις ως σνακ.

Αφιέρωσε ένα ράφι ή ένα συρτάρι του ψυγείου σου στις ωμές πρωτεΐνες, όπως ψάρι, κοτόπουλο ή κρέας ώστε να αποφύγεις την επαφή τους με άλλα μαγειρεμένα φαγητά ή ωμά προϊόντα, όπως τη μαναβική, για να αποτρέψεις τις μολύνσεις. 

Και τέλος αξιοποίησε την κατάψυξη. Κάθε φορά που περισσεύει φαγητό και γνωρίζεις ότι δεν πρόκειται να το καταναλώσεις σύντομα, τοποθέτησέ το  στην κατάψυξη, σε ειδικό σκεύος ή σε σακουλάκι. Σημείωσε με μαρκαδόρο την ημερομηνία και το είδος του φαγητού. Έτσι, την επόμενη φορά, που θα θελήσεις ένα γρήγορο γεύμα, θα έχεις έτοιμη μια υγιεινή επιλογή στην κατάψυξη και δεν θα χρειάζεται να καταφύγεις σε delivery

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα