Αναπάντεχοι τρόποι με τους οποίους το σώμα μας αντιδρά στο άγχος

Αναπάντεχοι τρόποι με τους οποίους το σώμα μας αντιδρά στο άγχος

Κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες στο σώμα μας, μας είναι ήδη γνωστές: οι μύες «σφίγγονται», τα επίπεδα ενέργειας πέφτουν και η αρτηριακή πίεση αυξάνεται. Κάποια άλλα πάλι, ίσως δεν τα έχετε ξανακούσει.

Ποιοι είναι κάποιοι από τους πιο αναπάντεχους τρόπους με τους οποίους το σώμα μας αντιδρά στην απελευθέρωση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες;

Ο εγκέφαλος… βραχυκυκλώνει
Καταστάσεις υψηλού στρες μπορεί να πυροδοτήσουν την απελευθέρωση αδρεναλίνης και άλλων ορμονών «μάχης ή φυγής». Ενώ αυτές οι χημικές ουσίες αυξάνουν την εγρήγορση του εγκεφάλου και τα κέντρα ανίχνευσης ενδεχόμενων απειλών, μπλοκάρουν προσωρινά τα δίκτυα του εγκεφάλου τα οποία είναι υπεύθυνα για τη σκέψη και τον προγραμματισμό.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια για να αντιμετωπίσει μια συγκρουσιακή κατάσταση. Το αποτέλεσμα; Δυσκολευόμαστε να βρούμε τις σωστές λέξεις και φαινόμαστε ιδιαίτερα νευρικοί.

Το έντερο δυσλειτουργεί
Το άγχος μπορεί να επηρεάσει και την εντερική λειτουργία, σύμφωνα με μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου Πεπτικών Ασθενειών στο Λος Άντζελες. Κατά συνέπεια, ορισμένα άτομα υπό έντονη πίεση μπορεί να εμφανίσουν διάρροια.

Το δέρμα… ξεσπά
Τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης, στέλνουν σήμα στους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος να «ξεσπάσει», οδηγώντας σε προσωρινές εκρήξεις ακμής ή άλλες δερματικές παθήσεις.

Επιπλέον, μειώνεται η ικανότητα του δέρματος να αναγεννάται και να επανορθώνεται, όπως έδειξε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Dermatology.

Τα επίπεδα φλεγμονής αυξάνονται
Όταν κολλάμε έναν ιό, όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα που αντιμετωπίζουμε (καταρροή, βήχας, πόνοι στο σώμα κλπ.) είναι το αποτέλεσμα της φλεγμονώδους απόκρισης του ανοσοποιητικού μας συστήματος στο μικρόβιο.

Το άγχος προκαλεί αύξηση των επιπέδων της φλεγμονής, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα αντιδρά πιο έντονα στους ιούς του κρυολογήματος, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον στις ΗΠΑ.

Τριχόπτωση
Ημέρες αυξημένης έντασης μπορεί να καταλήξουν σε απώλεια μαλλιών η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες, αποκάλυψε έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.

Επιπτώσεις ακόμη και στα νύχια
Οι ορμόνες του στρες μπορούν να κάνουν τα νύχια εύθραυστα ή με ραβδώσεις. Γιατί;

Πολλά άτομα όταν ανησυχούν τρώνε τα νύχια τους ή πιέζουν τα δάχτυλά τους. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να καταλήξει σε φθορά των νυχιών.

Τα αυτιά… κουδουνίζουν
Μελέτη από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας διαπίστωσε ότι το άγχος της αλλαγής εργασίας αύξησε το «κουδούνισμα» και άλλα προβλήματα ακοής μεταξύ των γυναικών που συμμετείχαν κατά 43 τοις εκατό.

Και ο, ίσως πολύ πιο γνωστός, «κόμπος» στο στομάχι
Οι χημικές ουσίες του στρες μπορούν να ανακατέψουν τον γαστρεντερικό σωλήνα, οδηγώντας σε πόνο στην κοιλιά ή επιθυμία για εμετό, έδειξε έρευνα από το UCLA (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια), σύμπτωμα πολύ πιο κοινό σε σχέση με τα προηγούμενα.

vita.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα