Είναι τα τρόφιμα σε κονσέρβα θρεπτικά; Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά

Η αγορά φρέσκων, τοπικών και θρεπτικών τροφίμων είναι σίγουρα ένας βασικός στόχος τρόπου ζωής, αλλά μπορεί να μην είναι πάντα τόσο εύκολο να γίνει πραγματικότητα, ειδικά όταν η πρόσβαση στην αγορά των προϊόντων αυτών δεν είναι πρακτική. Εάν είσαι στην κατηγορία ανθρώπων που ο ελεύθερος χρόνος τους είναι περιορισμένος, και ζουν σε μία μεγαλούπολη, τότε η αποθήκευση προμηθειών είναι μία βασική τακτική σου, και σίγουρα ανάμεσα στις προμήθειες αυτές είναι και τα τρόφιμα σε κονσέρβα. Και γιατί όχι; Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι συνήθως μία προσιτή και μια εύκολη επιλογή όταν οργανώνεις γεύματα για τις επόμενες μέρες. Είναι αυτό μια κακή επιλογή; Είναι τα τρόφιμα σε κονσέρβα θρεπτικά ή όχι, τελικά; Πολλές φορές, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο. Ας δούμε αναλυτικά τα δεδομένα.

 Πώς επηρεάζει η κονσερβοποίηση τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών;
Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα συχνά θεωρoύνται λιγότερο θρεπτικά από τα φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα, αλλά η έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει πάντα. Στην πραγματικότητα, η κονσερβοποίηση διατηρεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά ενός τροφίμου. Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και το λίπος δεν επηρεάζονται από τη διαδικασία. Τα περισσότερα μέταλλα και λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως οι βιταμίνες A, D, E και K διατηρούνται επίσης. Ως εκ τούτου, μελέτες δείχνουν ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά διατηρούν τα υψηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών τους μετά την κονσερβοποίηση. Ωστόσο, δεδομένου ότι η κονσερβοποίηση συνήθως περιλαμβάνει υψηλή θερμότητα, υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως οι βιταμίνες C και B μπορεί να υποστούν βλάβη. Αυτές οι βιταμίνες είναι ευαίσθητες στη θερμότητα και τον αέρα, έτσι μπορούν επίσης να χαθούν κατά τη διάρκεια των κανονικών μεθόδων επεξεργασίας, μαγειρέματος και αποθήκευσης που χρησιμοποιούνται στο σπίτι. Ενώ η διαδικασία κονσερβοποίησης μπορεί να βλάψει ορισμένες βιταμίνες, μπορεί να αυξηθούν οι ποσότητες άλλων υγιών ενώσεων. Για παράδειγμα, οι ντομάτες και το καλαμπόκι απελευθερώνουν περισσότερα αντιοξειδωτικά όταν θερμαίνονται, καθιστώντας τις κονσέρβες ποικιλιών αυτών των τροφίμων μια ακόμη καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών, επίσης είναι καλές πηγές σημαντικών βιταμινών και μετάλλων.

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι προσιτά, βολικά και δεν αλλοιώνονται εύκολα
Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι ένας βολικός και πρακτικός τρόπος για να προσθέσεις περισσότερα τρόφιμα με πυκνά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας. Η διαθεσιμότητα ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων λείπει σε πολλά μέρη του κόσμου και η κονσερβοποίηση βοηθά να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. Στην πραγματικότητα, σχεδόν κάθε φαγητό μπορεί να κονσερβοποιηθεί σήμερα. Επίσης, δεδομένου ότι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια για αρκετό χρόνο και συχνά περιλαμβάνουν ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας, είναι εξαιρετικά βολικά. Επιπλέον, τείνουν να κοστίζουν λιγότερο από τα φρέσκα προϊόντα.

Τα αρνητικά των τροφίμων σε κονσέρβα
Μπορεί να περιέχουν ίχνη BPA Το BPA (bisphenol-A) είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται συχνά στη συσκευασία τροφίμων. Μελέτες δείχνουν ότι το BPA στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να μεταφερθεί από την κονσέρβα στο φαγητό που περιέχει. Ορισμένα περιέχουν πρόσθετο αλάτι, ζάχαρη ή συντηρητικά Αλάτι, ζάχαρη και συντηρητικά προστίθενται μερικές φορές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κονσερβοποίησης. Μερικά κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Αν και αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των περισσότερων ανθρώπων, μπορεί να είναι προβληματικό για μερικούς, όπως εκείνους με υψηλή αρτηριακή πίεση. Μπορεί επίσης να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Η περίσσεια ζάχαρης έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο πολλών ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2. Μπορεί επίσης να προστεθεί ποικιλία άλλων φυσικών ή χημικών συντηρητικών.

Συμβουλές για τη σωστή επιλογή κονσερβοποιημένων τροφίμων 
Όπως με όλα τα τρόφιμα, είναι σημαντικό να διαβάσεις την ετικέτα και τη λίστα συστατικών. · Εάν η πρόσληψη αλατιού σε απασχολεί, επίλεξε  "χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο" ή "χωρίς προσθήκη αλατιού". · Για να αποφύγεις επιπλέον ζάχαρη, επίλεξε φρούτα που είναι κονσερβοποιημένα σε νερό ή χυμό αντί για σιρόπι. · Η αποστράγγιση και το ξέπλυμα των τροφίμων μπορούν επίσης να μειώσουν την περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη. · Πολλά κονσερβοποιημένα τρόφιμα δεν περιέχουν καθόλου πρόσθετα συστατικά, αλλά ο μόνος τρόπος να γνωρίζεις σίγουρα είναι να διαβάσεις τη λίστα συστατικών.

Ποια είναι τα καλύτερα κονσερβοποιημένα τρόφιμα;
Μερικές καλές επιλογές από κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορούν να σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις υγιεινά, νόστιμα και comfort γεύματα. Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορείς να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποθηκεύσεις λαχανικά, πρωτεΐνες και σούπες στο ντουλάπι για μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσεις όταν έχεις την επιλογή ενός φρέσκου τροφίμου. Μερικές καλές επιλογές από κονσερβοποιημένα τρόφιμα περιλαμβάνουν: · Κονσερβοποιημένα φασόλια / όσπρια όπως μαύρα φασόλια, φασόλια και ρεβίθια · Λαχανικά χωρίς συντηρητικά · Ψάρια ελεύθερα · Γάλα καρύδας · Προκατασκευασμένες, vegan οργανικές σούπες και τσίλι χωρίς συντηρητικά και χωρίς συντηρητικά TIP: Απόφυγε τα προ-συνδυασμένα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, που είναι ένα έτοιμο γεύμα, που συνήθως έχει μεγάλες ποσότητες νατρίου και συντηρητικών. Αντ 'αυτού, εστίασε σε μεμονωμένα συστατικά, όπως τα φασόλια και τα μανιτάρια.

Είναι τα τρόφιμα σε κονσέρβα καλά για μία υγιεινή διατροφή, τελικά;
Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να είναι μια θρεπτική εναλλακτική επιλογή, όταν δεν είναι εύκολη η κατανάλωση φρέσκων τροφών. Παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και είναι απίστευτα βολικά. Ωστόσο, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι επίσης μια σημαντική πηγή BPA, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά όχι τη βάση αυτής και είναι σημαντικό να διαβάζεις τις ετικέτες και να επιλέξεις ανάλογα.  

shape.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα