Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα - Το πρωινό πουλί πιάνει το σκουλήκι - ή μήπως όχι;

Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα - Το πρωινό πουλί πιάνει το σκουλήκι - ή μήπως όχι;

Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα. Χωρίς να είναι ακριβώς παροιμία, μάλλον γνωμικό θα το λέγαμε, φαίνεται πως όντως κρύβει μέσα του λαϊκή σοφία! Κι αν ένα μήλο την ημέρα μπορεί να κρατήσει μακριά σου το γιατρό, πόσο ισχύουν άλλες πεποιθήσεις, ρητά και γνωμικά που έχουμε για την υγεία μας;

Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα

 Η φράση αυτή μπορεί να ξεκίνησε από τον 19ο αιώνα, κάπου στην Αγγλία. "Φάε ένα μήλο πριν ξαπλώσεις και ο γιατρός δεν θα βγάλει το μεροκάματό του" έλεγαν - ή κάτι τέτοιο, αλλά στα αγγλικά! Υπάρχει όμως επιστημονική βάση; Φαίνεται πως ναι!

Ορισμένα συστατικά στα μήλα, και ειδικότερα στη φλούδα τους, έχουν πιθανώς καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση BMJ εκτιμά πως αν όλοι οι Βρετανοί άνω των 50 ετών έτρωγαν ένα μήλο τη μέρα, θα είχαν προληφθεί σχεδόν οι μισοί θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το ποσοστό αυτό είναι ίδιο με τους θανάτους από καρδιαγγειακά που προλαμβάνει η καθημερινή χρήση στατίνης, με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Δεν πείστηκες; Μελέτη από την Ισπανία στο American Journal of Clinical Nutrition έχει συνδέσει ακόμη και την ελάχιστη αύξηση στην πρόσληψη φρούτων και φυτικών ινών με μειωμένα ποσοστά θνησιμότητας. Το φρούτο που έτρωγαν οι περισσότεροι στη μελέτη; Μήλο!

 Το πρωινό πουλί πιάνει το σκουλήκι - ή μήπως όχι;
Ή, όποιο γνωμικό έλεγε σε σένα η γιαγιά σου για να σε πείσει να κοιμάσαι νωρίς για να ξυπνάς νωρίς. ..

διαβάστε αναλυτικά στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα