Κορονοϊός: : Πώς η Όμικρον μπορεί να αποτυπωθεί στο δέρμα

Κορονοϊός: : Πώς η Όμικρον μπορεί να αποτυπωθεί στο δέρμα

Μικρά εξανθήματα σε διάφορα σημεία του σώματος φαίνεται πως είναι ένα από τα συμπτώματα που εκδηλώνει η μετάλλαξη Όμικρον στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο κορωνοϊός δε συνδέεται μόνο με υποδοχείς στον πνεύμονα, συνδέεται με υποδοχείς και στην επιδερμίδα αλλά και στα αγγεία. Το 20% περίπου των ασθενών με covid εμφανίζουν εξανθήματα που είτε άμεσα είτε έμμεσα οφείλονται σε αυτό, λέει ο Δημήτρης Ιωαννίδης, καθηγητής Δερματολογίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικής εφημερίδας, τα εξανθήματα που έχουν εμφανίσει ασθενείς με κορωνοϊό συνδέονται άμεσα με την μετάλλαξη Όμικρον, με τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή.

«Δεν είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα. Η ουσία είναι ότι υπάρχουνε εξανθήματα τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούνε από τον ειδικό γιατρό με μεγάλη προσοχή», λέει ο Γιάννης Μπαρκής, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, διδάκτωρ ΕΚΠΑ.

Πρόκειται για έναν τύπο εξανθήματος που προκαλεί κνησμό στο δέρμα και μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως και μέρες.

«Ένα έντονο εξάνθημα σε όλο το σώμα το οποίο συνδέεται με τον κνησμό, εξανθήματα τα οποία κρατάνε γύρω στις δέκα με δεκαπέντε μέρες».

Σε περιπτώσεις μάλιστα, μόλις οι ειδικοί εντοπίσουν τέτοιου είδους συμπτώματα συστήνουν μοριακό τεστ, για να ανακαλύψουν πως οι ασθενείς είναι θετικοί στον ιό χωρίς να έχουν άλλα συμπτώματα.

«Όταν δούμε τέτοια εξανθήματα που ανέφερα και 1-2 ακόμα που είναι πιο σπάνια τις περισσότερες φορές συστήνουμε να κάνουνε PCR test».

Οι πιθανότητες να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα οι ασθενείς με μετάλλαξη όμικρον εξαρτάται σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες από τον βαθμό που νοσούν.

«Όταν η νόσηση είναι βαριά η λοίμωξη είναι βαριά τότε οι πιθανότητες να έχουμε βαρύτερα συμπτώματα στο δέρμα είναι μεγαλύτερες. Το μόνο εξάνθημα που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία είναι η αγγειίτιδα, δηλαδή οι βλάβες των αγγείων στο δέρμα κυρίως στα κάτω άκρα οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν νεκρώσεις».

Ερευνητές και επιστήμονες ύστερα από μελέτες προτείνουν να καταγραφούν επίσημα τα δερματολογικά εξανθήματα ως συμπτώματα του κορωνοϊού.

megatv

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα