ΕΟΦ: Ανακαλούνται άμεσα πέντε συμπληρώματα διατροφής λόγω καρκινικής ουσίας! Δείτε ποια είναι

Με σημερινές του ανακοινώσεις ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) γνωστοποιεί ότι ανακαλεί άμεσα παρτίδες από πέντε συμπληρώματα διατροφής.
 
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ η απόφαση ελήφθη διότι σε παρτίδες των εν λόγω συμπληρωμάτων διατροφής χρησιμοποιήθηκε α’ ύλη επιμολυσμένη με τη μη εγκεκριμένη ουσία αιθυλενοξείδιο

Πρόκειται για τα εξής πέντε συμπληρώματα διατροφής:

 ALLNUTRITION GOOD TRIP 60 caps (παρτίδα AN210522)
ALLNUTRITION BRAIN FOCUS 60 caps (παρτίδα AN210606)
ALLNUTRITION ENERGY BALANCE 60 caps (παρτίδα AN210529)
ALLNUTRITION BRAIN FOCUS 60 caps (παρτίδα AN210606)
ALLNUTRITION REDOX EXTREME 90 caps (παρτίδα 273220)

Τα προϊόντα διακινήθηκαν από την εταιρεία SDF SA (Πολωνία) στις επιχειρήσεις:

Κ.ΚΟΡΝΑΡΟΣ – Σ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΑΚΗΣ ΟΕ “SPORT NUTRITION”
Ν.ΣΥΓΑΜΒΡΗΣ & ΣΙΑ ΕΕ “PLANET MUSCLE”
‘ATPSTORE’ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΛΑΖΟΣ

Τι είναι το αιθυλενοξείδιο
Πρόκειται για σημαντική βιομηχανική χημική ουσία που, αν και είναι υπερβολικά επικίνδυνη για απευθείας οικιακή χρήση, χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών καταναλωτικών προϊόντων, όπως απορρυπαντικά, πυκνωτικά μέσα, διαλυτικά και πλαστικά. Ιδιαίτερα εύφλεκτο και δηλητηριώδες αέριο που δεν αφήνει υπολείμματα στα αντικείμενα με τα οποία έρχεται σε επαφή, το καθαρό αιθυλενοξείδιο αποτελεί απολυμαντικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε νοσοκομεία και στη βιομηχανία ιατρικού εξοπλισμού αντικαθιστώντας τον ατμό κατά την αποστείρωση ευαίσθητων στη θερμότητα εργαλείων και εξοπλισμού, όπως οι πλαστικές σύριγγες μίας χρήσης.

Οι κύριοι τρόποι πιθανής έκθεσης του ανθρώπου σε αιθυλενοξείδιο είναι η εισπνοή και η κατάποση. Είναι καρκινογόνο (ταξινομημένο ως ομάδα 1 από τον Διεθνή Οργανισμό για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC)) που μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία, λεμφώματα και καρκίνο του μαστού. Είναι επίσης συνδεδεμένο με αυτόματες αποβολές, γενετικές βλάβες, βλάβες νεύρων, περιφερική παράλυση, μυϊκή αδυναμία, καθώς και διαταραχές νοητικών λειτουργιών και μνήμης. Σε υγρή μορφή, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό κατά την παρατεταμένη δερματική επαφή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα