Χριστουγεννιάτικη μελαγχολία εν μέσω πανδημίας: Εκρηκτικό κοκτέιλ για την ψυχολογία μας

Με τα Χριστούγεννα να βρίσκονται σχεδόν μια ανάσα μακριά, οι χαρμόσυνες εικόνες μας κατακλύζουν: στα σπίτια με τα στολισμένα δέντρα, στους δρόμους και τις πλατείες με τα χιλιάδες λαμπιόνια και στα καταστήματα που έχουν βάλει τα γιορτινά τους. 

Όμως, τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που δεν φέρνει μόνο τη χαρά. Είναι μια χρονική περίοδος που σε κάποια στιγμή της ζωής μας όλοι έχουμε αισθανθεί δύσκολα, μοναχικά, με πολλές σκέψεις και προβληματισμούς να χορεύουν στο κεφάλι μας, με αποτέλεσμα να χάνουμε την ομορφιά της γιορτής.

Έντονο άγχος, βαθιά κατάθλιψη, αισθήματα δυστυχίας και ενοχής. Τι μας δυσκολεύει να εναρμονιστούμε με τη γιορτινή αυτή διάθεση; 

Σίγουρα ένας λόγος είναι η απώλεια: άνθρωποι που κάτι έχασαν, κάποιος έφυγε, κάποιος είναι μακριά. Τα Χριστούγεννα και γενικά οι γιορτές υπενθυμίζουν συνήθως την απουσία και την απώλεια ανθρώπων, καθώς και τις όμορφες στιγμές με τους ανθρώπους που πια δεν είναι δίπλα μας.   

Η μοναξιά είναι ο δεύτερος λόγος: Μια κατεξοχήν οικογενειακή γιορτή όταν αναγκαστούμε να την περάσουμε μόνοι μας γιγαντώνει μέσα μας τη θλίψη και την απογοήτευση. Από την άλλη, μοναξιά μπορεί να νιώθει κανείς ακόμη και ανάμεσα στα πολυπληθή οικογενειακά τραπέζια, με καταπιεσμένες ανάγκες δύσκολα συναισθήματα για κάποιους από τους συνδαιτημόνες. Πόσες φορές συναθροίσεις έχουν καταλήξει σε τεράστιους καβγάδες που φέρνουν στην επιφάνεια απωθημένα ετών;

Οικονομική κρίση και Χριστουγεννιάτικη μελαγχολία

διαβάστε αναλυτικά και δείτε βίντεο στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα