Οστεοπόρωση: Να γιατί δεν απειλεί όλες τις γυναίκες. Και δεν είναι αυτό που νομίζετε

Οστεοπόρωση: Να γιατί δεν απειλεί όλες τις γυναίκες. Και δεν είναι αυτό που νομίζετε

Γιατί δεν είναι σε όλες τις γυναίκες σοβαρή η απώλεια οστικής μάζας μετά την εμμηνόπαυση, ώστε να οδηγήσει στην οστεοπόρωση και το κάταγμα. Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο.

Η οστεοπόρωση είναι πολύ συχνή μετά την εμμηνόπαυση, καθώς οι φυσιολογικές αλλαγές που την χαρακτηρίζουν οδηγούν σε ταχεία απώλεια οστικής μάζας και διαταραχή της αρχιτεκτονικής των οστών. Ωστόσο δεν την εκδηλώνουν όλες οι γυναίκες, ούτε προκαλεί σε όλες κατάγματα.

Η εμμηνόπαυση είναι ένας φυσιολογικός σταθμός στη ζωή κάθε γυναίκας και χαρακτηρίζεται από την οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσεως.  Εμφανίζεται γύρω στα 51 χρόνια, με μια απόκλιση 3-4 ετών. Οφείλεται στη διακοπή της παραγωγής ωοθυλακίων από τις ωοθήκες και σηματοδοτεί αφενός το τέλος της αναπαραγωγικής ικανότητας, αφετέρου την ανεπάρκεια των ορμονών του φύλου, δηλαδή των οιστρογόνων, εξηγεί εκ μέρους της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας η καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας Ειρήνη Λαμπρινουδάκη, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλιμακτηρίου & Εμμηνόπαυσης και επιστημονική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης & Ανδρόπαυσης (EMAS).  

Όπως εξηγεί, τα οιστρογόνα συντηρούν την οστική μάζα και θωρακίζουν τα οστά έναντι των τραυματισμών. Μόλις τα οιστρογόνα σταματήσουν να παράγονται, παρατηρείται ταχεία απώλεια οστικής μάζας. Αυτή μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της αρχιτεκτονικής των οστών, που μειώνει την αντοχή του σκελετού.

Έτσι μπορεί να συμβεί κάταγμα με ελάχιστο τραυματισμό (π.χ. με την κατάβαση  μιας σκάλας ή μετά από φτέρνισμα). Τα κατάγματα αυτά ονομάζονται κατάγματα οστεοπόρωσης.

Πότε είναι σοβαρή

διαβάστε αναλυτικά στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα