Κορονοϊός – Εμβόλιο: Τρίτη δόση στους ευάλωτους και στους άνω των 50 ετών στη Βρετανία

Κορονοϊός – Εμβόλιο: Τρίτη δόση στους ευάλωτους και στους άνω των 50 ετών στη Βρετανία

Την πρόταση οι αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 να χορηγούνται σε όλους τους ευάλωτους πολίτες και σε εκείνους που είναι άνω των 50 ετών έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης έκαναν σήμερα βρετανοί αξιωματούχοι.

Πρόκειται για μια πρόταση που ανοίγει τον δρόμο για ένα ευρύ πρόγραμμα εκ νέου εμβολιασμού αυτό τον χειμώνα.

Η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η καλύτερη επιλογή για την τρίτη δόση του εμβολίου θα ήταν με το σκεύασμα της Pfizer ή εναλλακτικά με μισή δόση του εμβολίου της Moderna.

Ωστόσο, η σύσταση αυτή της Επιτροπής δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη ότι θα υπάρξει ένα επαναλαμβανόμενο πρόγραμμα εμβολιασμού κάθε έξι μήνες.

«Δεν νομίζω ότι μπορώ να πω πολλά για μελλοντικά προγράμματα ενισχυτικών δόσεων γιατί απλώς δεν έχουμε τα δεδομένα», διευκρίνισε ο καθηγητής Λιμ Γουέι Σεν, πρόεδρος της Επιτροπής.

   
Μολαταύτα, όπως εκτίμησε σήμερα ο αναπληρωτής Αρχίατρος της Αγγλίας, ο Τζόναθαν Βαν-Ταμ, το σχέδιο αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στο να ελεγχθεί η πανδημία αυτό τον χειμώνα, σύμφωνα με το Reuters και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ίδιος είπε στους δημοσιογράφους ότι «το πρόγραμμα ενισχυτικών δόσεων θα έχει μια σημαντική επίπτωση στη διατήρηση του ελέγχου σε ό,τι αφορά την COVID και τις νοσηλείες και τους θανάτους, ενώ θα αποφορτίσει και το ΕΣΥ αυτό τον χειμώνα».

Σύμφωνα με τον Βαν-Ταμ, τα εμβόλια έχουν σώσει 112.000 ζωές και έχουν αποτρέψει την εμφάνιση 24 εκατομμυρίων κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι τελευταίες μας εκτιμήσεις λένε ότι από τότε που ξεκινήσαμε να τα χορηγούμε, αυτά τα εμβόλια πιθανόν να έχουν αποτρέψει την εμφάνιση 24 εκατομμυρίων κρουσμάτων κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο και 112.000 θανάτους, τόσο υπερβολικά επιτυχημένα ήταν και παραμένουν έτσι. Δεν έχουμε ξεπεράσει την πανδημία-παραμένουμε σε μια ενεργή φάση. Γνωρίζουμε ότι αυτός ο χειμώνας πιθανόν να έχει κατά διαστήματα αναταράξεις», σημείωσε ο Βαν-Ταμ.

https://www.newsbeast.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα