Οι τροφές που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Η συχνή, μέσα στην εβδομάδα, κατανάλωση επεξεργασμένων σε μεγάλο βαθμό τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με μια νέα ελληνική επιστημονική μελέτη.

 Η έρευνα, στο πλαίσιο της μελέτης ATTICA, με επικεφαλής την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο δρα Ματίνα Κούβαρη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Γαλλία, πραγματοποιήθηκε σε 2.020 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία 45 ετών, που παρακολουθήθηκαν σε βάθος δεκαετίας για θανατηφόρα και μη καρδιαγγειακά περιστατικά, όπως εμφράγματα, ασταθή στηθάγχη, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή αρρυθμία κ.α. (υπήρξαν 317 τέτοια περιστατικά).

Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 15 μερίδες άκρως επεξεργασμένων τροφίμων την εβδομάδα.

Διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, τόσο μεγαλύτερος ήταν στη συνέχεια ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Με μια μέση κατανάλωση 7, 13 και 18 μερίδων εβδομαδιαίως, η πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου ήταν 8,1%, 12,2% και 16,6% αντίστοιχα. Κάθε επιπρόσθετη μερίδα πολύ επεξεργασμένων τροφίμων μέσα στην εβδομάδα σχετιζόταν με μια αύξηση κατά 10% της πιθανότητας καρδιαγγειακής νόσου μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Επιπλέον, όσο λιγότερο ακολουθούσε κανείς τη μεσογειακή διατροφή, άρα έτρωγε πιο ανθυγιεινά, τόσο σημαντικότερη ήταν η αρνητική επίπτωση των επεξεργασμένων τροφών.

Στις τροφές αυτές ανήκουν το μαζικά παραγόμενο ψωμί, τα έτοιμα φαγητά.....

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα