Γιατί οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων δεν εντόπισαν τις παρενέργειες των θρομβώσεων

Γιατί οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων δεν εντόπισαν τις παρενέργειες των θρομβώσεων

Στατιστικά ήταν απίθανο να εντοπιστούν στις κλινικές δοκιμές οι εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες θρομβώσεων που προκαλούνται από κάποια εμβόλια κορονοϊού.

Αν και η εμπιστοσύνη του κόσμου στα εμβόλια κορονοϊού είναι μεγάλη, υπάρχουν ακόμα αρκετοί δύσπιστοί που αρνούνται να εμβολιαστούν επί φοβούνται πιθανές σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Ειδικότερα, σημαντικό πλήγμα στη φήμη τους έχουν δεχτεί 2 εμβόλια. Το εμβόλιο COVID της AstraZeneca και αυτό της Johnson & Johnson. Αμφότερα, χρησιμοποιούν αδενοϊό για να μεταφέρουν την πρωτεϊνική ακίδα του κορονοϊού στον οργανισμό μας και να προκαλέσουν την ενδεδειγμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ωστόσο, κάποια εξαιρετικά σπάνια περιστατικά θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια έχουν εκδηλωθεί σε πολύ λίγα άτομα μετά τον εμβολιασμό τους. Για την ακρίβεια αυτά τα περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια και υπολογίζονται σε περίπου 10 ανά 1 εκατομμύριο εμβολιασμών. Επίσης μόλις ένα από αυτά τα 10 περιστατικά αποδεικνύεται θανατηφόρο.

Ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί η αιτία αυτών των θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να τονίζει ότι τα οφέλη υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων. Ωστόσο, πολλοί συνεχίζουν να αμφιβάλλουν για την ασφάλεια των εμβολίων και μάλιστα, όντας καχύποπτοι διερωτώνται το εξής: «Για ποιο λόγο οι κλινικές δοκιμές δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τις συγκεκριμένες παρενέργειες;»

Τα μαθηματικά δίνουν την απάντηση
Ο Διεθνής Συνασπισμός Ρυθμιστικών Αρχών Φαρμάκων (ICMRA) εξηγεί ότι επειδή τα περιστατικά αυτά είναι τόσο σπάνια, ήταν αδύνατο να εντοπιστούν στις κλινικές δοκιμές, όπου συμμετείχαν 30 έως 40 χιλιάδες εθελοντές.

«Τα θρομβοεμβολικά συμβάντα με ταυτόχρονη θρομβοκυτταροπενία είναι πολύ σπάνια - με τις εκτιμήσεις με βάση τον αριθμό των αναφορών να υποδηλώνουν μια συνολική επίπτωση της τάξης των 10-15 περιπτώσεων ανά εκατομμύριο δόσεις. Οι κλινικές δοκιμές αυτών των εμβολίων περιλάμβαναν μεγάλο αριθμό εθελοντών συχνά με 10.000 έως 20.000 άτομα να λαμβάνουν το εμβόλιο COVID (οι υπόλοιποι έλαβαν το placebo), αλλά ακόμη και σε δοκιμές αυτού του μεγέθους ήταν στατιστικά απίθανο να εντοπιστούν τόσο πολύ σπάνια συμβάντα. Αυτό δείχνει τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης της ασφάλειας αυτών των εμβολίων, ώστε να επιτρέπεται η ανίχνευση και διερεύνηση πολύ σπάνιων συμβάντων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

https://www.dikaiologitika.gr