Στο μυαλό των ασθενών με κορονοϊό - Οι 14 σοβαρές διαταραχές

Στο μυαλό των ασθενών με κορονοϊό - Οι 14 σοβαρές διαταραχές

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι ασθενείς που αναρρώνουν από τη νόσο Covid-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο ψυχιατρικών ή νευρολογικών διαταραχών τους πρώτους έξι μήνες μετά την προσβολή από τον κορονοϊό.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Lancet Psychiatry και φέρεται να είναι η μεγαλύτερη του είδους. Μελετήθηκαν πάνω από 236.000 αναρρώσαντες από τη νόσο Covid-19 και διαπιστώθηκε οτι το 30% είχε κάποιου είδους ψυχιατρική ή νευρολογική διαταραχή.

Μάλιστα, όσο βαρύτερη ήταν η νόσος, τόσο μεγαλύτερος ήταν και ο κίνδυνος εμφάνισης τέτοιων παθήσεων. Στους ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία, το ποσοστό έφτανε το 39% και σε εκείνους που νοσηλεύτηκαν στην εντατική, το ποσοστό άγγιξε το 50%!

14 σοβαρές διαταραχές
Οι ερευνητές μελέτησαν, συγκεκριμένα, την εμφάνιση 14 διαφορετικών διαταραχών / παθήσεων:

ενδοκρανιακή αιμορραγία, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, παρκινσονισμό, σύνδρομο Guillain-Barré, παθήσεις των νεύρων, μυικές διαταραχές, εγκεφαλίτιδα, άνοια,  ψυχωσικές διαταραχές, αγχώδη διαταραχή, διαταραχή χρήσης ουσιών και αϋπνία.

Διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο, οι αναρρώσαντες από κορονοϊό είχαν 44% μεγαλύτερο κίνδυνο νευρολογικής ή ψυχιατρικής διαταραχής, σε σύγκριση με ασθενείς που είχαν προσβληθεί από σοβαρή γρίπη και 16% μεγαλύτερο κίνδυνο σε σύγκριση με ασθενείς που είχαν προσβληθεί από άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις.

 
Πηγή: Medscape

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα