AstraZeneca: Προς έγκριση η χορήγηση του εμβολίου για τους άνω των 65 και στην Ελλάδα

AstraZeneca: Προς έγκριση η χορήγηση του εμβολίου για τους άνω των 65 και στην Ελλάδα

Ένα βήμα πριν την έγκριση της χρήσης του εμβολίου κατά του κορoνοϊού της AstraZeneca για τους πολίτες που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες άνω των 65 βρίσκονται οι αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε ότι «με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα αναμένεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εισηγηθεί την διενέργεια εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες 65 και άνω και στην Ελλάδα».

Την απόφαση έγκρισης είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας και την κατάσταση του ΕΣΥ. «Το εμβόλιο της AstraZeneca θα μπορεί να χορηγείται και στους άνω των 65 ετών και στη χώρα μας», είχε αναφέρει.

Το εμβόλιο της AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είχε αποφασιστεί σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών να χορηγείται μόνον σε άτομα κάτω των 65 ετών. Κάτι τέτοιο οφειλόταν στην έλλειψη επαρκών δεδομένων για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Ωστόσο, η στάση των αρμόδιων αρχών έχει αρχίσει να αλλάζει, μετά τα αποτελέσματα νέων μελετών από τη Γερμανία που καταδεικνύουν ότι το εμβόλιο εμφανίζει υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας και στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει ήδη λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση σε πολίτες άνω των 65 ετών σε Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία, που χορηγείται σε πολίτες 65-74 ετών με υποκείμενα νοσήματα και στην Αυστρία. Πλέον, δίδεται και στη Γερμανία, μετά και την έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα