Η χρήση της διπλής μάσκας: Πόση προστασία μας παρέχει; Τι προτείνουν Έλληνες ειδικοί;

Η χρήση της διπλής μάσκας: Πόση προστασία μας παρέχει; Τι προτείνουν Έλληνες ειδικοί;

Όλη η επιστημονική κοινότητα μιλά πλέον έντονα για το πόσο χρήσιμη, απαραίτητη και ίσως υποχρεωτική είναι η χρήση της διπλής μάσκας.

Σύμφωνα με πολλές μελέτες, φορώντας μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από μια χειρουργική, η χρήση δηλαδή διπλής μάσκας μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο έκθεσης στην Covid-19, όπως επίσης και η σωστή εφαρμογή της μάσκας.

Η χρήση μίας μάσκας, είτε χειρουργικής είτε υφασμάτινης, μπλόκαρε κάτι παραπάνω από το 40% των σταγονιδίων που προέρχονται από την αναπνοή ενός προσώπου χωρίς μάσκα.Μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από μια χειρουργική όμως μπλόκαρε το 80% περίπου των σωματιδίων από ένα ακάλυπτο πρόσωπο. Όταν και οι δύο άνθρωποι που βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλον φορούν δύο μάσκες, εμποδίζεται περισσότερο από 95% των σταγονιδίων. Όταν και οι δύο άνθρωποι φορούν καλά και σφιχτά προσαρμοσμένες μάσκες στο πρόσωπο, το 96% των σταγονιδίων μπλοκάρεται. Όταν μόνο ο ένας φορά σφιχτά τη μάσκα, κάτι παραπάνω από το 60% των σταγονιδίων εμποδίζεται.

Για το θέμα της χρήσης της διπλής μάσκας μίλησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

«Η διπλή μάσκα προστατεύει επιπλέον. Βοηθάει στον πολλαπλασιασμό της προστατευτικότητας. Καλό είναι να τη φοράμε σε Μέσα Μεταφοράς και σούπερ μάρκετ»

Ο κ. Γκίκας είχε υποστηρίξει ότι «θα πρέπει να ανασκευάσουμε και να αναθεωρήσουμε τα μέτρα που έχουμε πάρει και τα επιδημιολογικά μέτρα, τις λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις. Η χρήση της μάσκας είναι εξαιρετικά σημαντική και αποτελεί μεγάλο όπλο στη μάχη κατά του ιού. Υπάρχει πρόβλεψη για χρήση διπλής μάσκας, αλλά σε ακραίες περιπτώσεις. Αν ο ιός είναι πιο μεταδοτικός, θα πρέπει τότε να ορθώσουμε μεγαλύτερο τείχος προστασίας» είχε αναφέρει.

Υπέρμαχη της χρήσης διπλής μάσκας εμφανίστηκε και η Βάνα Παπαευαγγέλου πριν μερικές ημέρες τονίζοντας πως μελέτη δείχνει ότι η διπλή μάσκα προστατεύει σε ποσοστό 96%.

«Νέα μελέτη που αφορά τη χρήση μάσκας δείχνει ότι όταν δύο άνθρωποι φορούν τη μάσκα η αποτελεσματικότητα της αγγίζει το 84,3%, ενώ όσοι φορούν διπλή μάσκα μπορούν να προστατευτούν σε ποσοστό που φτάνει το 96%. Οταν λέμε διπλή μάσκα, εννοούμε ιατρική μάσκα και από πάνω υφασμάτινή μάσκα και όταν λέμε υφασμάτινη, εννοούμε μάσκα με τρεις στρώσεις υφάσματος» έλεγε συγκεκριμένα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τονίζοντας πως το ζήτημα θα συζητηθεί πιθανότατα εντός της εβδομάδας.

Από την πλευρά του, ο Χ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε πως η χρήση διπλής μάσκας προσφέρει μέχρι και 15% επιπλέον προστασία. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας σημείωσε μάλιστα πως θα γίνει αναβάθμιση των οδηγιών για την χρήση μάσκας λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού.

«Η διπλή μάσκα χρησιμοποιείται ως εξής: από μέσα η χειρουργική και απ’ έξω μια υφασμάτινη. Αυτό προσφέρει μια επιπλέον 10 περίπου 15% προστασία όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε κλειστούς χώρους», σημείωσε ο κ. Γώγος που, μιλώντας στο Θέμα 104,6 είπε πως συζητείται ήδη η χρήση της όχι μόνο σε κλειστούς χώρους «αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ».

Σχετικά με την διπλή μάσκα, η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών- Πειραιώς Ματίνα Παγώνη σχολίασε στον ΑΝΤ1 πως οι πολίτες πρέπει να φορούν διπλή μάσκα «όταν είναι σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο, δηλαδή μέσα στα Μέσα Μεταφοράς, σε έναν κλειστό χώρο με πολλούς ανθρώπους, όταν πάμε σε ένα νοσοκομείο».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα