Εμβόλιο κορονοϊού: Τέλος του χρόνου η απόφαση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Εμβόλιο κορονοϊού: Τέλος του χρόνου η απόφαση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Στα τέλη του έτους θα έχουμε  όχι εμβόλιο, αλλά την απόφαση για το πως θα εξελιχθούν οι κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ του εμβολίου της Οξφόρδης, οι οποίες διακόπηκαν από την παρασκευάστρια εταιρεία AstraZeneca, σύμφωνα με δήλωση της ίδιας της εταιρείας.

Η AstraZeneca δήλωσε την Πέμπτη ότι η τελική επιστημονική τοποθέτηση, για το εάν το εμβόλιο της κατά της Covid-19 είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στους ανθρώπους, θα υπάρξει στα τέλη του έτους. Ωστόσο, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, πότε θα προχωρήσουν οι κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ που βρίσκονται από χθες σε αναστολή.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε ότι μετά την εμφάνιση μιας “ενδεχομένως ανεξήγητης ασθένειας” που εντοπίστηκε σε συμμετέχουσα στις μελέτες, ακόμη δεν έχει στα χέρια του τη διάγνωση για την εθελόντρια λήπτρια του εμβολίου, που έχει παρουσιάσει πρόβλημα στον μυελό των οστών.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι η Βρετανή εθελόντρια, εμφάνισε νευρολογικά συμπτώματα που συνδέονται με μια σπάνια αλλά σοβαρή φλεγμονή στον νωτιαίο μυελό, η οποία ονομάζεται "εγκάρσια μυελίτιδα". Οι μελέτες προς το παρόν συνεχίζονται για να διαπιστωθεί εάν όντως πρόκειται γι' αυτήν την ασθένεια, ανέφερε ο κ. Σοριό.

AstraZeneca για εμβόλιο: "Δεν ξέρουμε πότε θα ξαναρχίσει η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών"

Ο διευθυντής της AstraZeneca συμπλήρωσε, επίσης, ότι η εταιρία δεν μπορεί να ξέρει πότε θα ξαναρχίσει η τρίτη φάση των κλινικών ελέγχων του εμβολίου, καθώς πάνω σ' αυτό καλείται να αποφασίσει ανεξάρτητη επιτροπή ασφαλείας, η οποία και εξετάζει όλα τα νέα δεδομένα.

«Στην AstraZeneca θέτουμε την επιστήμη, την ασφάλεια και τα συμφέροντα της κοινωνίας στο επίκεντρο του έργου μας. Αυτή η προσωρινή διακοπή αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι είμαστε πιστοί σε αυτές τις αρχές, ενώ ένα μοναδικό συμβάν που παρατηρήθηκε σε ένα από τα κέντρα διεξαγωγής των δοκιμών μας αξιολογείται από επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων. Θα λάβουμε καθοδήγηση

από αυτή την επιτροπή όσον αφορά την ημερομηνία της εκ νέου έναρξης των κλινικών δοκιμών, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις εργασίες μας το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να παράσχουμε το εμβόλιο σε ευρεία και ισότιμη βάση, χωρίς κέρδος, κατά τη

διάρκεια της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σοριό.

Τόνισε ακόμη ότι είναι πολύ συνηθισμένο οι δοκιμές ενός εμβολίου να σταματήσουν προσωρινά, απλώς τώρα τις παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Συνολικά το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε 50.000 με 60.000 εθελοντές.

Σε ότι αφορά τη διάθεση των εμβολίων στις χώρες που έχουν προπαραγγείλει σχετικές ποσότητες, υποστήριξε ότι αυτή θα γίνει ταυτόχρονα, ώστε να υπάρχει δίκαιη και ισότιμη διανομή.  Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη ρήτρα μη ευθύνης της εταιρείας για τα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του εμβολίου, απάντησε ότι αυτό αποτελεί συνήθη πρακτική, σε συνθήκες πανδημίας.

https://www.iatropedia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα