Τσίμπημα μέλισσας: Πώς βγάζεις το κεντρί με μια πιστωτική κάρτα

Τσίμπημα μέλισσας: Πώς βγάζεις το κεντρί με μια πιστωτική κάρτα

Το τσίμπημα από μέλισσα πονάει εκείνη τη στιγμή μεν, αλλά δεν είναι αυτό που προκαλεί οξύ πόνο για μεγάλη διάρκεια. Αυτό οφείλεται στο δηλητήριο που απελευθερώνεται από το κεντρί, το οποίο μένει αγκιστρωμένο στην επιδερμίδα.

Η γρήγορη αφαίρεση του κεντριού από τσίμπημα μέλισσας βοηθά στην μείωση του πόνου, αλλά πρέπει να γίνει προσεκτικά.

Δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά αν αντιμετωπίζετε ένα φοβισμένο παιδί που κλαίει, αλλά το να παραμείνετε ήρεμοι μετά από ένα τσίμπημα μέλισσας είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να λειτουργήσετε γρήγορα, αλλά χωρίς να επιδεινώσετε τον τραυματισμό.

Το κεντρί της μέλισσας είναι αγκαθωτό (σε αντίθεση με το κεντρί της σφήκας, το οποίο είναι ίσιο και δεν βγαίνει από τη σφήκα). Το αγκαθωτό τμήμα είναι εκείνο που κάνει ένα τσίμπημα από μέλισσα επώδυνο και ο λόγος που η αφαίρεση του κεντριού χρειάζεται λίγη προσπάθεια.

Τσίμπημα μέλισσας: Τι να κάνετε για να βγάλετε τ κεντρί

Παρατηρήστε καλά το σημείο

Μόλις εντοπίσετε το τσίμπημα, αφιερώστε λίγα δευτερόλεπτα για να δείτε το κεντρί. Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να το ξύσετε απαλά με το νύχι σας.

Τραβήξτε απαλά το δέρμα για να ισιώσει

Εάν η θέση του τσιμπήματος βρίσκεται σε μια περιοχή του δέρματος που έχει πτυχές, όπως μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη, ίσως χρειαστεί να τεντώσετε λίγο το δέρμα για να εκθέσετε καθαρά το τσίμπημα.

Τράβηγμα ή ξύσιμο;

Μερικοί ειδικοί συμβουλεύουν να μην χρησιμοποιείτε τσιμπιδάκι, ούτε και να πιέζετε το δέρμα εκατέρωθεν του τσιμπήματος για να σπρώξετε το κεντρί προς τα άνω, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση περισσότερου δηλητηρίου.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι η ταχύτητα αφαίρεσης του κεντριού είναι πιο σημαντική από την μέθοδο.

Δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες επί του θέματος, αλλά μια παλαιότερη μελέτη έδειξε ότι ανεξάρτητα από την μέθοδο που χρησιμοποιείται (τράβηγμα ή ξύσιμο), το κλειδί είναι να αφαιρέσετε γρήγορα το κεντρί.

Πώς να αφαιρέσετε το κεντρί της μέλισσας με μία πιστωτική κάρτα

Εάν τα νύχια σας είναι πολύ κοντά για να ξύσουν το κεντρί, το άκρο μιας πιστωτικής κάρτας μπορεί να λειτουργήσει επίσης.

Ξύστε απαλά το σημείο του τσιμπήματος έως ότου το κεντρί γλιστρήσει έξω. Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμη πιστωτική κάρτα, άδεια οδήγησης ή παρόμοιο αντικείμενο, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε αντικείμενο έχει ίσια πλευρά, όπως έναν χάρακα ή το πάνω μέρος ενός κλειδιού.

Ο σάκος με το δηλητήριο θα μείνει πάντα πάνω στο κεντρί;

Ο σάκος με το δηλητήριο είναι συνήθως, αλλά όχι πάντα, προσκολλημένος στο αγκαθωτό κεντρί.

Έτσι, όταν ξύνετε ή τραβάτε το κεντρί, ο σάκος δηλητηρίου πρέπει να είναι ορατός στο πάνω μέρος του.

Μην ανησυχείτε εάν δεν βλέπετε το σάκο δηλητηρίου, αλλά αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξετάσετε το σημείο του τσιμπήματος για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει τα πάντα.

Να έχετε υπόψη ότι οι σφήκες δεν αφήνουν πίσω τους ούτε κεντρί, ούτε σάκο με δηλητήριο. Εάν δεν βλέπετε τίποτα στο σημείο, αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή κάτι διαφορετικό από μια μέλισσα είναι εκείνο που σας τσίμπησε τελικά.

Επίσης, εάν ένα έντομο σας τσιμπήσει περισσότερες από μία φορές, τότε δεν ήταν μέλισσα. Η κάθε μέλισσα τσιμπάει μία και μόνο φορά στην ζωή της και μετά, δυστυχώς, πεθαίνει. Υπάρχουν κάποια πιο σπάνια είδη μελισσών που μπορούν να τσιμπήσουν περισσότερες από μία φορές.

https://www.iatropedia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα