Βοηθάει η ασπιρίνη την καρδιά; Τι λένε οι νέες οδηγίες των κορυφαίων καρδιολόγων

Βοηθάει η ασπιρίνη την καρδιά; Τι λένε οι νέες οδηγίες των κορυφαίων καρδιολόγων

Βοηθάει η ασπιρίνη την καρδιά; Τι λένε οι νέες οδηγίες των κορυφαίων καρδιολόγων

Αν είστε ένας υγιής ενήλικας μεγαλύτερης ηλικίας, που αναζητά τρόπους για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, τότε μην επιλέξετε την ασπιρίνη ως μέθοδο πρόληψης.

Διότι το να παίρνετε ασπιρίνη καθημερινά σε χαμηλή δοσολογία δεν συνιστάται πλέον ως μέσο πρόληψης για ηλικιωμένους ενήλικες, που δεν έχουν υψηλό κίνδυνο, ή ήδη υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που ανακοινώθηκαν χθες από το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας και την Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά.

Σύμφωνα με αυτές, οι γιατροί μπορούν να συμβουλεύουν ασπιρίνη σε ορισμένους ηλικιωμένους ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως αυτοί που έχουν πρόβλημα να μειώσουν την χοληστερίνη τους, ή να διαχειριστούν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα τους, μόνο εφόσον δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εσωτερικής αιμορραγίας. Οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν τη χρήση θεραπειών κατά της θρόμβωσης, όπως η ασπιρίνη, σε οποιαδήποτε ηλικία.

“Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να είναι πολύ επιλεκτικοί στο να συνταγογραφούν ασπιρίνη για άτομα χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή νόσο”, δήλωσε ο καρδιολόγος δρ. Roger Blumenthal του νοσοκομείου John Hopkins, ο οποίος συνυπογράφει τις νέες κατευθυντήριες γραμμές. “Είναι πολύ πιο σημαντικό να βελτιστοποιήσουμε τις συνήθειες του τρόπου ζωής και να ελέγχουμε την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη, αντί να συνιστούμε την ασπιρίνη”, πρόσθεσε.

Νέες έρευνες για την ασπιρίνη

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα